Varumärke (2) - kopia

Storleken på dina mål - har betydelse

Lästid: ca 7 min 

Vi människor är experter på att lägga tjuvben för oss själva. Vi kan ha starka drömmar och visioner men lyckas på alla möjliga sätt att försvåra vår väg dit.

Ta det här med målsättningar exempelvis. Hur många formar mål överhuvudtaget (trots att undersökningar är ense om att vi mår bra av att sträva efter mål, det håller oss levnadsglada och det ökar också möjligheten rejält att vi uppnår det vi så starkt önskar). Och hur många av dem som formar mål, ser till att samtidigt underlätta för sig själv att faktiskt kunna uppnå dem…?


Det här är inte ett inlägg om SMART:a mål eller pekpinnar kring vad som ”måste” finnas med i en målformulering. Det här är istället ett inlägg som vill motivera dig att jobba på ett nytt och mer flexibelt sätt när du formar mål och planer. 
Vad skulle exempelvis kunna hända om du istället för att forma en fastställd målsättning - istället formar 3 olika storlekar på ett och samma mål..?

Häng med så ska vi kika på vad det kan innebära :)

Olika nivåer/storlekar på samma mål

När vi sätter för stora mål

Som företagare hör vi ofta att mål ska vara stora, höga och utan begränsningar. Som en liten extra kravfylld krydda läggs det också ofta till att vi måste agera snabbt och utmana vår komfortzon varenda dag.

Även om dessa råd har sina poänger, så fungerar de inte alltid främjande för vår utveckling och våra målprocesser.

När vi sätter mål som är skyhöga och har en tidshorisont som är snäv uppstår lätt prestationspress och stress. Även om vi vid planeringstillfället känner att vi minsann ska sikta ovan molnen, så blir verkligheten snart en annan. Vardagen bjuder upp till pendlingar som vi inte har skrivit in i vår planering, och snabbt ser vi att vår deadline var orealistisk.

Vad händer då? Jo, vi jobbar hårdare. En företagare gör alltså inte som många andra i det fallet som lätt ger upp när det blir tungt. Näe, vi kör på ännu mer.
Vi pressar in mer i vårt schema, ställer högre krav på oss själva och utökar våra arbetstider för att hinna med allt.

Det är inte svårt att se var en sådan här strategi slutar. Antingen kraschar vi av alltför hög arbetsbelastning, eller så når vi kanske till slut det där jättestora målet – men har tvingats gjort riktigt kännbara offer utmed resan. Offer som med facit i hand kanske inte var värt det.

När vi sätter för små mål

Om vi istället sätter mindre mål och lägger oss inom vår trygghetszon, blir vardagen behagligare. Det kan tyckas vara ett bra alternativ att göra så men också här är riskerna uppenbara.

Exempelvis så kan väldigt små mål bromsa inspiration och momentum för en person som befinner sig i en kraftfull och utvecklande period i sitt liv. Och en alltför generös tidsram riskerar att bli så bekväm att vi inte kommer framåt alls utan hela tiden skjuter fram och tänker: ”det där kan jag göra sen”.

På sikt kan för lågt satta mål göra oss blasé och få oss att tappa gnistan, eftersom vi inte ställer några speciella krav på oss själva mer än det som alltså är bekvämt.
 
 


Så hur kan vi då skapa mål som varken är för stora eller för små? Hur hittar vi en storlek på målet som attraherar oss och stöttar oss genom olika vardagspendlingar och skiftningar i energi och motivation..?

Forma dina mål i 3 nivåer

Ett sätt att forma mål som kommer väldigt nära en ”perfekt” storlek är att utnyttja samspelet mellan förmåga och utmaning. Detta berättade jag mer om i inlägget: 6 tips för att nå mer Vardags-flow.

Ett sätt till är att forma ditt mål i 3 nivåer. När du har 3 nivåer på ett och samma mål, så förbereder du dig på att verkligheten kommer att bli annorlunda än det du planerat för.

Det är nämligen omöjligt att på förhand veta exakt vad som kommer att motivera dig, eller hur du kommer att må, vad du kommer att orka eller klara av att prestera – förrän du praktiserar din plan. Om du då har 3 nivåer som du kan välja mellan, slipper du hamna i någon av fallgroparna att antingen pressa/stressa ihjäl dig, eller att hamna i stillastående när du egentligen skulle kunna ha åstadkommit så mycket mer.

Så här kan du göra:

Trygghetsmål
Den här nivån/storleken på ditt mål vet du med säkerhet att du kommer att uppnå med bibehållen energi.
Att sikta på ett trygghetsmål kan vara värdefullt när livet är inne i en fas som känns extra tung, jobbig, snårig. Kanske har du varit mycket sjuk under en period, eller så har saker i din vardag inträffat som stått utom din makt att påverka? När du inte känner dig helt på topp behöver du därför målsättningar som är lätta att nå, så att du snabbt kan bocka av mål och på så sätt stärka dig själv igen.


Realistiskt mål
Den här nivån/storleken på ditt mål vet du kommer att kräva mer energi av dig för att uppnå.
Den här nivån på ett mål fungerar bra för väldigt många människor just för att det nyttjar det värdefulla samspelet mellan utmaning och förmåga. Målet triggar dig och skärper ditt fokus för att det kommer att kräva något extra av dig, och samtidigt så känns det hela tiden hanterbart eftersom du vet att möjligheten att uppnå målet ligger inom din förmåga.


Banbrytande mål -
Den här nivån/storleken på ditt mål är lika med att sikta mot stjärnorna, slå rekord, åstadkomma något extraordinärt. Du vet att det kommer att kräva väldigt mycket kraft, fokus och jävlaranamma för att uppnå.
Det är den här storleken på mål som är perfekt när du känner dig så där galet stark, pepp och på topp. Du har momentum, flyt och känner att din energi är maxad. I sådana perioder är endast något riktigt magpirrande det enda rätta för dig att ta sikte på.
 
 

 Hur fungerar det här i praktiken då?

För dig som är van vid att skapa EN fastställd formulering på mål, kan det här kännas ovant och kanske tveksamt kring hur det fungerar..? Det förstår jag och det krävs en viss tankeanpassning för att se att mål faktiskt kan skrivas i flera varianter och på så sätt också kommer att fungera bättre i en föränderlig företagsvärld där ytterst få saker går att fastställa på förhand.

Om vi exempelvis tänker oss att du sätter ett fastställt mål som säger att du vill få in 20 nya kunder innan månaden är slut. Detta mål är alltså fastställt och utan variationer. Vad händer då om det går väldigt mycket lättare för dig att få in kunder än du trott och snabbt når upp till 18st? Då är risken att du drar ner på tempot och slutar utmana dig själv, för målet är ju ”piece of cake”.
Om du då istället satt 20st kunder som ett realistiskt mål, och kanske 40st nya kunder som ett banbrytande mål, så skiftar du snabbt fokus på det högre målet när du känner att du utan problem kommer att nå ditt realistiska mål. Med facit i hand sen, så kan du kanske konstatera att tack vare detta så fick du in 30 nya kunder under månaden (istället för att då alltså dra ner på farten redan vid 18st och då möjligen hamna på 20-22st)


Om vi omvänt tänker oss att ditt fastställda mål med 20 nya kunder visade sig blir väldigt mycket svårare  att nå än du först trott, är risken stor att du sliter oerhört och känner det som ett misslyckade om du ”bara” får in 12st nya. Hade du då istället satt ett trygghetsmål på 10st nya kunder kan du istället konstatera att du faktiskt UPPNÅTT ett mål och att du nått ett resultat som har tagit dig framåt.
 
Alltså: 
Blir det jobbigare än du hade trott – sikta in dig på trygghetsmålet i första hand. Går allt lättare än du kunde föreställa dig – dra upp ambitionsnivån och ta sikte på det banbrytande målet.

När du ”leker” på detta sätt med dina målsättningar blir planering och vardag mer i samklang och du anpassar din plan efter hur verkligheten ser ut och påverkar dig.
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas att du via det här inlägget har funnit inspiration till hur du kan vara mer innovativ när du sätter mål framöver. Traditionella råd kring SMART:a mål och liknande fungerar fortfarande, men jag upplever att vi behöver bli mycket mer kreativa kring hur vi planerar för att det ska fungera i en värld som ständigt förändras och är i rörelse. Fastställda och statiska planer kan skapa tydlig riktning och ett stabilt stöd, men kan alltså lika gärna hämma eller bromsa vår utveckling framåt.

Allt handlar i slutändan om att hitta sätt att planera och strukturera som passar en själv.

För enligt mig är detta den viktiga poängen: att nå fram till strategier som fungerar för dig. Som du känner dig bekväm med, som inspirerar dig och hjälper dig framåt.
När du hittat det spelar det ju faktiskt ingen som helst roll om det är SMART:a mål, 3 varianter eller något helt annat – för då är du istället fullt upptagen med att bocka av mål, efter mål, efter mål… :)
 


Nyhet!

Få 5 tips som markant ökar dina möjligheter att nå dina mål 2021 OCH må fantastiskt bra under resan.


Denna freebie går att ladda hem under oktober månad,

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen

 • Maria Lissjos • 7 juli 2019 19:03:19
  Du är så grym! Tack för din härligt, peppiga blogg! Gillar ditt sätt att skriva. Har fått en massa användbara tips och det här med tre nivåer på mål ska jag testa direkt. Tror det kan passa mig då jag har en viss tendens att drabbas av prestationsångest av mina mål. Men mer frihet i målen tror jag gör skillnad!
 • Tusen tack Maria <3
  YES, fram för mer frihet och mindre press! :) För mig fungerar det utmärkt att jobba så här med mina mål. Förutom att det tar udden av prestationshetsen så frigörs mkt mer tillit, arbetsglädje och kontroll när jag känner att JAG styr målen (istället för tvärtom). I den känslan blir det så mkt roligare och lättare att jobba mot mål och måluppfyllnad blir inte längre en "tävling" som kräver offer och en massa "måsten".

  Varmt lycka till med dina mål och tack än en gång för att du tittat förbi och kommenterat :)
  //Linda  8 juli 2019 09:09:05

 • Ulrika Hederberg • 7 april 2019 11:05:13
  Ett mycket bra inlägg!
 • Varm tack Ulrika! Roligt att du kikat förbi, läst och kommenterat :)
  //Linda

  7 april 2019 13:10:55