Varumärke (2) - kopia

Skapa Sälj-momentum


Det här inlägget är kopplat till #Flowboosten

Flowboosten är ett gratis stöd för dig företagare som vill ha inspiration, pepp och verktyg som hjälper dig FRAMÅT.

Momentum handlar om att skapa en framåtrörelse. En pågående energi, lite som att ”få upp farten” och sedan bibehålla den.

Applicerar vi det på området sälj så handlar det alltså om att skapa en pågående sälj-energi, ett sälj-flow. En fortlöpande ström av personer som kommer in, och befinner sig på olika ställen i dina sälj-tunnlar.

För det viktigaste mindset:et vi kan skaffa oss gällande sälj, är att det tar TID att bygga relationer och KLT (Know, Like, Trust). Självklart är det smart att skapa fokuserade kampanjer som du kör en begränsad tid, men du behöver framförallt ha ett pågående relationsbyggande så att din kund är redo att köpa när du presenterar ditt erbjudande.


Okej, så HUR skapar man då Sälj-momentum?
Här kommer 6 tips:

1. Öronmärk tid varje dag då du jobbar med försäljning och marknadsföring

Bestäm dig för att under exempelvis 1 timme varje dag lägga fullt fokus på att utöka din publik, underhålla den publik du har/göra den ”varmare”, samt att följa upp tidigare kunder.

- Om du inte vet HUR du ska göra– använder du timmen till att lära dig.
- Om du redan vet hur – använder du timmen till att implementera och genomföra.
- Om du varken kan eller vill – använder du timmen till att delegera/anlita någon.
 
 

2. Frigör dig från motstånd

Om det väcker ett motstånd i dig att jobba med sälj varje dag - så behöver du fundera på VARFÖR.

Är det säljaktiviteter i sig som känns jobbiga/läskiga/svåra...?
Är det tillgången på tid som gör dig tveksam till att lägga till ett dagligt sälj-fokus...?

Om du har ett motstånd till att gå ut och sälja så hjälper det många att överkomma säljsvårigheten genom att fokusera på att HJÄLPA. Genom att du kliver fram och berättar om vad du kan hjälpa till med, möjliggör du för personen som behöver din hjälp - att hitta dig.

Du hjälper henne att förstå att problemet går att lösa, att hon inte behöver ha det så här längre, och att du gärna hjälper henne att få en bättre tillvaro.

Din hjälp behövs! För varje dag du väljer att prioritera ANDRA saker istället för att ta kontakt med din idealkund och hjälpa henne – så sitter hon kvar och fast i sitt problem.
 

Om du har en tanke på att du inte hinner lägga till dagliga säljaktiviteter så innebär det att ditt schema är fullt av aktiviteter som inte borde vara där.

Då vinner du på att ta ett ny-tag om din Att göra-lista och skapa en striktare prioritering med fokus på dina mål och drömmar med företaget.
För visst vill du lyckas med ditt företagande? Visst vill du nå dina mål, växa och skapa en framgångsrik verksamhet som du, dina kunder och ev. familj gagnas av?
Då behöver sälj/hjälp stå högst som prioritet!

 

3. Gör mer av det som fungerar

När du har haft ett härligt kundsamarbete där ni båda känner win-win och att hela processen blev så där fantastiskt bra, hur drar du nytta av det?

Går du igenom din kunds resa från start till mål? Synliggör du hur hon kom i kontakt med dig? Skriver du ner vilka steg hon tog INNAN hon köpte av dig och frågar du henne vad som fick henne att till slut ta beslutet att anlita dig?

Och följer du upp de aktiviteter du utför med sälj/hjälp-syfte under en månad för att se vad som gett flest interaktioner och konverteringar?

Att dra nytta av det som fungerar är tidsbesparande och stärkande, och bygger momentum och flow när du slipper uppfinna hjulet om och om igen.

4. Se över dina priser och paket

Ett vanligt motstånd jag ser hos mina klienter när det gäller sälj är att de drar sig för att sälja pga att deras utbud inte möjliggör deras drömtillvaro.

Det här kan låta konstigt, men för många innebär det press och stress att få in för många kunder.
De hinner inte med att ge den service de egentligen vill. De kanske har produkter/tjänster som visserligen möter kundens behov – men som inte ger företagaren vare sig arbetsglädje eller stolthet.


Och så har vi det här med vilket pris som är det ”rätta”…
Det pris du ska sätta är det som du VILL ha, inte det du tror att du kan få.

När du skapar ett utbud och sätter priser som möjliggör att du kan bygga ditt drömliv, då blir det KUL att sälja! När du älskar att jobba med dina kunder inom de produkter och tjänster du har, och när du får in de intäkter du behöver för att slippa oroa dig för pengar – DÅ är det en win-win för både dig och dina kunder.
 

5. Skapa ett långsiktigt sälj-fokus

Själva förutsättningen för sälj-momentum är att tänka långsiktigt.
Att kliva in någon gång under året med en aktivitet bör alltså kanske framförallt ses som en sälj-boost, framför att fungera som din huvudsakliga säljstrategi.

Så vidga gärna perspektivet till att tänka sälj/hjälp under HELA året.
Vilka flöden och rutiner kan du sätta ihop som ger dig ett pågående inflöde av nya leads?
På vilka sätt kan du bygga relationer och KLT kontinuerligt under året?

Var inte rädd för att testa och experimentera här.
Och även om du tycker att andra är så mycket ”duktigare” än dig på tekniken, copyn och att bygga själva systemen, så är DU expert på DIN idealkund. Nyttja din kunskap om vad hon vill ha och behöver och se till att det är ditt viktigaste fokus i din långsiktiga säljstrategi.

6. Forma sälj-mål

När du enbart jobbar efter att ”försöka sälja mer” får du varken klarhet i vad du behöver göra, eller hur mycket.

Och utan mål – är det väldigt lätt att skjuta bort säljet till förmån för något som kanske känns enklare och mer tryggt att jobba med.

Att jobba med sälj-mål är därför din bästa utgångspunkt för att nå ett bättre momentum i din försäljning.


Om du är lik mig så behöver du dock lite MER i din målformulering än siffror för att tagga till på riktigt, och därför rekommenderar jag dig att jobba med de 3 komponenterna: Viktigt, Meningsfullt och Motiverande.

När du bygger in dessa 3 komponenter i dina mål, så ökar dina chanser att nå dem mångfalt.
För målen känns som DINA – på riktigt. De betyder något på djupet och som du verkligen vill jobba för att uppnå. VMM-mål är därför metoden för dig som älskar att koppla ihop mjuka och hårda värden i ditt företagande, och nå dina mål med <3 och flow.

Det här var 6 tips av MÅNGA som du kan använda dig av för att skapa mer flyt och flow i din försäljning. Det viktigaste av allt är din inställning och ditt mindset till att sälja.

Att skapa sälj-momentum är roligt och bekräftande. Att känna hur du gör nytta för andra, hjälper till och löser problem är enormt givande och genom att skapa ett kontinuerligt inflöde av nya kunder säkerställer du att du kan fortsätta att hjälpa många människor – under lång tid framåt.
Dina kunder utgör själva förutsättningen för din verksamhet och det är alltså på alla sätt ett viktigt löfte till dig själv att fokusera på sälj. Varje dag.

Lycka till!
/Linda
Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig soloföretagare att jobba smart & hållbart, så att du snabbare och lättare når ditt drömliv.


Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen