Varumärke (2) - kopia

Så här skapar du en ”operfekt” plan

Lästid: ca 5 min 

Det är meningen att rubriken ska få dig att haja till, för ärligt talat så är jag trött på alla sk. ”regler” och ”rätt och fel” som finns kring planering!

I samma stund som vi påstår att en plan MÅSTE innehålla och vara en massa saker – så undergräver vi själva syftet med en plan: att den ska FUNGERA.

För hur motiverad blir en person av att ge sig in i fler ”måsten”? Hur mycket tar vi hänsyn till allas olikheter och de unika preferenserna om vi lägger fram en ”one size fits all”-planering..?

Och en sak till: vad händer med en persons självkänsla, självförtroende, tillit och motivation – om hen skapat en planering enligt alla påstådda ”måsten” – och sen MISSLYCKAS..?

-Planen var det ju inget fel på – så då måste ju felet ligga hos MIG….
 

I det här blogginlägget har jag samlat ihop de tips kring kvartalsplanering som jag har gett mina följare på sociala medier under den här veckan. Tips, alltså. Inte regler. Läs de gärna och låt dig inspireras, testa det som motiverar dig, justera detaljer så det passar DIG, och strunta helt i det som inte alls klingar rätt inom dig.

Det är SÅ du skapar en planering som verkligen kommer att fungera. En unik plan med charmiga ”skavanker” och ”operfektioner”. En levande plan.  

DREAMS + your WHY = POWER!

Jag vet att du har drömmar! Härliga visioner om det liv och företagande du vill ha. Men frågan är hur ofta du strategiskt använder dessa drömmar som boost i din vardag…?

Det finns nämligen inget mer effektivt sätt att stärka motivationen, finna fokus och kicka igång ditt jävlaranamma – som att ha din dröm NÄRA!

Och inte bara det. Du vinner också på att koppla på ditt WHY på den där drömbilden, så att det KÄNNS i hela kroppen varför du bara SKA uppnå den (och även vad du riskerar att missa om du INTE gör det).
 

Så, när du nu tar sikte på att kommande kvartal, kan du därför jobba så här:
 
 • Vad drömmer du om? Hur ser en optimal tillvaro ut för dig? Skriv ner din dröm: hur den ser ut, känns, ”doftar och smakar”. Skriv ner så mycket du behöver om din drömsituation så att den tydligt KÄNNS i hela kroppen!
 
 • VARFÖR är denna dröm så viktig för dig? Vad innebär det för dig, din familj, ditt liv – att nå denna vision? Skriv ner. Och skriv också ner vad det skulle innebära att INTE nå den: hur skulle DET kännas?
 

Nu upprepar du gärna detta VARJE dag. Börja gärna dagen med att ta 5 minuter till att skriva ner drömmen och ditt WHY, så hjälper du dig själv att direkt på morgonen koppla på ett kraftfullt fokus och power för dagen som kommer.

Tips! När nästa ”dipp” i energi och motivation dyker upp – sätt dig ner och skriv! Påminn dig om din dröm och dina ”varför” och sluta inte att skriva förrän du känner kraften återkomma i kroppen igen.

Let´s talk about goals…

Vissa trivs med att jobba med SMART:a mål. Andra föredrar att skapa mål helt utan restriktioner.

Personligen så använder jag mina mål som check-points, vägledare och motivations-triggers på väg till min dröm. Jag tycker också väldigt mycket om att jobba med mina mål i 3 storlekar för att smidigt anpassa mina strategier till verkligheten och det som händer ”utmed resan”.

Enligt mig finns inga ”rätt eller fel” när man jobbar med mål. Fokus är istället på att hitta sätt som FUNGERAR för den enskilda individen – framför att predika om hur man ”ska och inte ska” göra.
 
Så, när du nu tar sikte på att skapa MAGI under kommande kvartal - så vill jag tipsa dig om att skapa mål som du verkligen trivs med. Slopa alla påstådda regler och sträva istället efter att hitta mål som triggar dig och motiverar dig. Skapa mål som får det att bubbla av förväntan inom dig! 


Du kan göra så här:
 

 • Påminn dig om din dröm igen (se tipset ovan)
 
 • Bestäm vad du vill ha lagt på plats/åstadkommit/utfört – under kommande kvartal - för att din dröm ska bli verklighet (om ex 5 år). Forma mål som triggar dig och gör dig pepp på att sätta igång och jobba för att uppnå dem!
 
 • Dela nu gärna upp målen i DELmål - så att du ser vad du ska uppnå varje månad under kvartalet. 
 
 • Skriv ut och sätt upp synligt. Visuella måltavlor är toppen för att påminna dig om dina mål/delmål OCH för att synligt dokumentera dina framgångar. Bocka successivt av dina mål & delmål och upplev hur peppad du blir av att varje dag SE hur du kommer närmare din dröm!

Actions

Nästa naturliga steg för att skapa MAGI under det kommande kvartalet är att hitta vilka ACTIONS som du behöver göra för att kunna bocka av dina mål och delmål.


Du kan göra så här:
 

 • Brainstorma. Skriv ner ALLT du kommer på som du kan göra för att uppnå delmål och mål.
 
 • Prioritera. Avgöra vilka av dessa idéer som är mest BETYDANDE för dig just nu för att nå dina mål.
 
 • Sortera. Avgör vilka av dessa prioriterade actions du ska utföra själv och NU, vilka du ska utföra fast lite längre fram (lägg in i kalendern NÄR du ska göra dem), vilka actions du delegerar till någon annan, och vilka actions du faktiskt kan ta bort (de är fler än du tror!)

 
Och du: visst har du nu också skrivit in VILA & ÅTERHÄMTNING som prioriterade actions..?
Inte? Då tycker jag att du ska göra det. Vila & återhämtning är nämligen HELT avgörande för att du ska kunna nå dina mål – och drömmar på sikt. Det är också helt avgörande för att du ska kunna prestera på topp, skapa flow och vara hållbart produktiv.

-I avkoppling föds nya idéer.
-Med distans syns nya perspektiv.
-Under vila väcks förnyade krafter

  

LITAR du på din plan? BRA – då är du redan halvvägs.

En av nycklarna till att orka/kunna/vilja jobba hela vägen in i mål – är att LITA på sin plan. Om inte tilliten finns – kommer du förr eller senare att vika bort från planen.


Så här gör du en plan du kan LITA på:
 

 • Den röda tråden - När du skapar en plan behöver du se att allt hänger ihop. Det finns inga genvägar i det här arbetet utan det handlar om att ta sig tiden att skapa exakt så många delmål och detaljer DU behöver – för att se kopplingen. För om du inte ser kopplingen – är det väldigt svårt att förstå varför planen överhuvudtaget ska följas.
 
 • Skapa planen utifrån DIG - Det är dina drömmar och det är du som ska göra jobbet – så SJÄLVKLART ska planen vara unik och skräddarsydd för DIG. Det betyder att du ser till att dina styrkor och viljor införlivas i planen, och att du slutar att försöka driva ditt företag på andras sätt och börjar göra det på ditt sätt. När du har en plan skapat utifrån DIG – vet du att du inte bara kommer att nå i mål – du kommer också att må toppen på vägen dit!
 
 • Tell it like it is” - Problem, akilleshälar och rädslor är inte roliga att skriva ner, men det är viktigt för att du ska komma framåt. Hoppar du över detta kommer du förr eller senare att vika bort från din plan – eftersom du innerst inne vet att den inte tar hänsyn till den rätta ”diagnosen”.TILLIT är alltså en stark följeslagare när du ska jobba mot mål.
Tillit till din planering. Tillit till dig själv och din förmåga.

”Have faith - in your ability, in your strength, in your capacity to keep moving forward. Have faith in YOU”
 

Lår dig att surfa på vågorna

När du nu har skapat teorin (planen) för hur du vill att ditt kommande kvartal ska bli, så är det dags att fokusera på själva motorn för att planen ska bli utförd: du själv.

Jag pratar ofta med mina kunder om vikten av att lära sig att ”surfa på vågorna”.

När du lär dig att surfa på vågorna har du inställningen att ”shit happens” och det är helt ok! Det är så det ska vara och du ser hindren som möjligheter till något annat. En ny lösning. En bättre produkt. En lärdom.

Du är således inte ett offer i vardagen som blir stillastående när du ”drabbas” av problem, utmaningar och hinder (som ingår i ALLA företagsresor!). Du är heller ingen person som är beroende av att allt utanför dig ska vara ”rätt” eller ”perfekt” – för att du ska känna att allt flyter på.

Du flyter - oavsett om vågorna är höga, låga, nära nog obefintliga, eller kommer i full fart emot dig.


Ala dessa typer av ”vågor” kommer med all sannolikhet att påverka din planering nu under de kommande 3 månaderna. Några saker kommer att gå mycket lättare än du hoppats. Andra saker kommer att bli mycket svårare. Och vissa saker dyker upp som du omöjligt kunnat förutse.

Det är då du plockar fram din förmåga att surfa! Du stillar dig och betraktar den ”våg” som kommit mot dig och hanterar den efter bästa förmåga.


Märk väl att detta synsätt INTE handlar om vare sig att skjuta undan jobbiga känslor, alltid klämkäckt tåga på, eller att inte tillåta sig vara låg eller svag. Tvärtom. Det handlar om att allt som sker i livet och företagandet är ok. Du är ok. Ibland blir det fel och ibland känns det tungt, och det är helt ok.

Du anpassar din plan och strategi efter det som händer – och accepterar att saker sker som inte stått med i din plan från början.

Det viktiga är INTE att du följer din plan till punkt och pricka.
Det viktiga är att du ALDRIG ger upp om din dröm.
 

Och kom ihåg:
För varje utmaning - blir du starkare
För varje problem – blir du klokare
För varje misstag - VÄXER du

Har du dina viktigaste personer med på tåget..?

Vilka är DINA viktigaste personer att inkludera i dina planer för kommande kvartal?

Ofta glömmer vi bort att involvera våra viktigaste personer i de planer vi gör. Det beror sällan på att vi inte vill att de ska vara delaktiga, utan för att vi vill separera jobb och fritid.

Men som egenföretagare fungerar inte denna gränsdragning klockrent. Vårt företagande finns med oss i tanken, idéer dyker upp mitt i middagar med vänner, ”popcorn-hjärnan” har ofta sitt eget ”liv” ;) – och egentligen VILL vi sällan ta helt ledigt från företagandet eftersom vi ÄLSKAR det vi gör.

Så ja, vårt företagande ligger oss varmt om hjärtat, och då är det extra härligt att också de ANDRA som ligger där och guppar i hjärtgropen – involveras i våra drömmar och planer.


Så ta gärna en stund med dina viktigaste personer och prata om drömmar, mål och planer. Låt alla få dela sina visioner! Hitta sätt att planera TILLSAMMANS och sträva efter att allas drömmar får prioritet.

När du får med dina viktigaste personer på tåget till ditt drömföretagande – så har du skaffat dig den bästa supporten du kan önska dig <3

Det "perfekta" i att våga vara operfekt

Jag känner att Brené Browns lysande boktitel är ett passande sätt att knyta om säcken för det här inlägget (och den vecka jag haft i sociala medier med inspiration och tips kring Kvartalsplanering): Våga vara operfekt.


Jag hoppas att tipsen har hjälpt dig att forma en plan som du blir glad, pepp och nästan sprallig av att titta på. Tänk: din plan är manuset för ditt kommande kvartal! Det är ju galet häftigt eller hur?

Och en sak till som är ÄNNU häftigare: du kan skriva exakt det manus du VILL. Det finns inga regler! Det finns inga ”måsten”! Allt du vill ha med i ditt manus för framtiden – kan du skriva ner.

Och i den friheten ser vi också vikten av ”operfektion”.

Bland de läckraste planer jag har sett från mina kunder - är de där härligt personliga med färger och ”kladd” som skulle göra vilken dagisunge som helst avundsjuk.

Och bland de mest inspirerande företagsresorna jag har stött på – är de som innehållit både upp och ner, pinsamheter och excellens, misstag och framgångar.

Så ut och ta för dig av kommande kvartal utan rädslor på att göra ”fel”. Var dig själv, ta sikte på din dröm – och kör på! :)

Varmt lycka till!
/Linda

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen