Varumärke (2) - kopia

Mål + Flow = en snabbare och enklare resa till ditt drömföretagande

Lästid: ca 7 min

Du känner dig på topp.
Du presterar och producerar utan ångest eller krav. Det går lätt, ditt arbete och vardag flyter på, du är uppslukad av dina mål och helt fokuserad på stegen som tar dig dit.

Och du känner dig stark, lycklig, kompetent, och i ditt esse. Du har skapat den här tillvaron, du har format din vardag så den passar dig och du känner att du kan vara dig själv och få användning av det du kan bäst – fullt ut.

Du vet också att det kommer utmaningar framöver, problem och hinder – men det skrämmer dig inte. För du litar på din förmåga.  Du har lärt dig att ”surfa på vågorna” och möta stormar med nyfikenhet och lösningsfokus. Du vet att guppen i vägen går att lösa, lära sig att hantera eller bara strunta i.

För ingenting stoppar dig nu.

Du har skapat en vardag i flow.

Visst låter det härligt? :)

Kanske också rätt orealistiskt…? Som en utopi som inte går att nå?

-Det går i allra högsta grad att nå, och jag kommer att berätta hur i kommande blogginlägg.
 

Men först, vill jag bjuda in dig i mitt sätt att se på flow som en kraftfull strategi och ett konkret verktyg för att nå dina mål snabbare och lättare. Hur målfokus i kombination med flow-främjande åtgärder skapar en nära nog magiskt stark motor i din vardag, som hjälper dig att både må förträffligt och uppnå de mål du har.

Häng med! :)

Super-flow

Super-flow – som jag kallar det – är det tillstånd som de flesta förknippar med flow. Det där korta, intensiva tillståndet av att känna sig oövervinnerlig. Super-flow är när du peakar i prestation, du är fullständigt närvarande i det du gör och tid och rum ”försvinner”.
 
Super-Flow kallas också The Zone, vilket bland annat extremsportare ser som det eftersträvansvärda (och ofta också nödvändiga) tillstånd de behöver befinna sig i för att klara utmaningen de står inför. För dem kan det alltså handla om liv eller död att inför utmaningen hamna i The Zone.

Även om du och jag som företagare sällan står inför ”liv eller död-uppgifter” så finns det tillfällen då vi absolut vinner på att peaka. Exempelvis vid en viktig föreläsning, en deadline, ett avgörande möte och/eller en betydelsefull lansering.
 
Förutom att då och då planera för- och skapa förutsättningarna för Super-flow, vinner vi på att jobba och vara i vardagen på sätt som gör oss hållbart och varaktigt kraftfulla, kreativa, med hög känsla av kontroll och närvaro i våra företag.

Det handlar om att skapa sig ett Vardags-flow

Vardags-flow

Enklaste sättet att förklara Vardags-flow är att se det som ett Super-flow light. Inga absoluta toppar och dalar, utan mer ett jämnt flöde av flyt i din vardag.

När du strävar efter Vardags-flow är det inte peakar du vill åt, utan en mer varaktig känsla av att du har kontroll, närvaro och prestationsförmåga att utföra dina vardagliga uppgifter. Du vill uppleva livet i framsätet av din bil. Att du kör och har kontrollen.


Vardags-flow ger inte samma omedelbara kick som Super-flow, utan ger dig istället en varaktig tillfredsställelse och nöjdhet med dig själv och ditt liv.

Det fina med Vardags-flow är att det är enklare att skapa förutsättningarna för att hamna där, jämfört med Super-flow. För att nå Super-flow krävs att väldigt många komponenter hamnar helt rätt och uppbyggnadsarbetet är därför krävande. Vid Vardags-flow gör du kontinuerligt förändringar och förbättringar i din tillvaro där varje förändring ger direkt gensvar i form av en ökad känsla av flow.

Exempel: du upplever att det är snårigt, och svårt att få till ett bra flöde på Instagram. Via planering och en smart struktur för proaktiv produktion och ”batching” (gör liknande uppgifter vid samma tillfälle) – uppnår du ganska omedelbart en riktigt skön känsla av Vardags-flow. Gud så skönt att det flyter på så bra, och wow vilken härlig kontroll det medför att jobba så här!

Så vad vinner vi företagare på att försöka nå bägge dessa typer av flow?

Ja den största vinsten är naturligtvis att vi mår väldigt bra av att uppleva mer flow i våra liv. Oavsett om vi satsar på Super-flow, Vardags-flow eller bägge så ger det en riktigt skön känsla av att vi klarar av våra företagsliv på ett bra sätt.

I takt med att vi allt oftare upplever ett flyt, att vår vardag fungerar bra, och att vi har kontroll över det vi gör och förmågan att lösa uppgifterna som kommer vår väg – så blir vi starka

När vi känner oss starka – blir mer och mer möjligt för oss. Det uppstår en nyfikenhet i att se hur mycket vi kan klara av. Vi formar per automatik lite större mål än förra gången, och vi ringer det där samtalet vi förr var så rädd för att ringa. Vi vågar blomma ut i vår kreativitet och handlingskraft. Vi upplever inte längre att vi "måste" utveckla oss och bli bättre – utan når fram till en mer kravlös genuin vilja att lära mer, och fylla våra liv med fler härliga saker.

Med detta ser vi tydligt att mer flow – ger fler uppnådda mål.

Super-flow hjälper oss att nå kortsiktiga mål inom projekt, deadlines, etc, och med mer Vardags-flow stärker vi vår uthållighet, väcker vetgirighet, bygger hållbar styrka och självtillit - vilket gagnar våra långsiktiga mål och drömmar.
 

Därför är metoder för ökat flow precis lika viktiga som att forma mål

Faktum är att dessa är beroende av varandra. Utan mål – hämmar du dina förutsättningar att uppnå flow.  Och utan flow – blir det sååå mycket tyngre och svårare att nå dina mål.

Och vi behöver inte tänka länge för att se den kraftfulla kombinationen av mål & flow: känslan av flow ger omedelbar tillfredsställelse NU, och långsiktiga mål ger oss moroten i att nå personlig framgång.

 
Det är därför jag lägger lika stor vikt vid målformuleringar som flow-främjande beståndsdelar när jag hjälper mina kunder att planera och strukturera sitt företagande. När en person lär sig hur hen kan frambringa mer flow i sin vardag sker en fantastisk ”förvandling”! Från att ställa krav på prestation och målgång, skapa tajta scheman och långa to do-listor – så fokuserar hen på att må fantastisk bra NU. I detta nya fokus blir det tydligt att allt slöseri behöver upphöra, alla dagliga flöden behöver löpa smidigt och effektivt och att all tid som finns till förfogande används selektivt med fokus på vad personen vill och behöver för att må bra här och nu och nå sitt drömföretagande. Genom att ta hänsyn till, aktivt jobba för- och prioritera mer flow, så vet jag att mina kunder kommer att få en snabbare och enklare resa mot mål.

Och en väldigt mycket roligare resa också :)

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg
@emailcoachen