Varumärke (2) - kopia

Hur du skapar penga-flöde när ingen vågar investera


Det här inlägget är det första kopplat till #Flowboosten

Ett projekt jag startat med syfte att hjälpa dig företagare att ladda om, fokusera och hitta vägen IGENOM allt som pågår som effekt av Coronas framfart.


Och vi hoppar direkt på den utmaning MÅNGA av oss hamnat i: försäljning.

För en del är detta alarmerande just nu, ett totalstopp på nya kunder in. Och för andra (som mig själv som driver mitt företag mestadels online) så märks det av en avvaktande inställning till att investera.

Det råder en rädsla i att både göra av med pengar och för många också en rädsla i att gå ut och sälja. Annonser tittas snett på, och jag har sett många exempel på säljförsök som i det närmaste lynchats från de som sitter på uppfattningen att det är ”fult att sälja i kristider”.

Men vi är FÖRETAGARE. Vi behöver sälja. Det är det vi lever på, det som ger oss mat på bordet och tak över våra familjers huvuden.
Och vi erbjuder dessutom HJÄLP, lösningar. Det vi säljer har påtaglig nytta för den som köper, så det finns verkligen inget skäl till att INTE fortsätta att sälja i kristider. Tvärtom faktiskt.

Men, vi behöver ha fingertoppskänsla naturligtvis. Nu mer än någonsin behöver vi komma NÄRA vår idealkund och verkligen skapa relevanta tjänster och produkter. Och vi behöver ta hänsyn till att många är rädda och osäkra för vad som händer och kommer att hända, varpå köpresan för många blir både längre och annorlunda än vanligt.


Jag kommer nu att ge 4 tips på hur du som företagare kan jobba med ditt sälj, nu när penga-flödet stannat av. Det är tips som är högst relevanta nu alltså, och även generellt. Vi pratar naturligtvis om ”snygg-sälj” där relationen och värdet står i fokus.

Tipsen nedan passar framförallt för dig som också driver en onlinebusiness.

1. Lär känna din idealkund ”på nytt”

Fundera vad din idealkund behöver NU. Vad skriver hon om i sina sociala medier? Vad är hon rädd för? Vad oroar henne? Vilka nya och/eller förstärkta behov har hon just nu? På vilka sätt kan du hjälpa henne just NU med exakt det hon bäst behöver?

Exempel: Min idealkund är orolig just nu. Hon känner sig splittrad och vilse när gamla planer plötsligt inte fungerar längre. Hon har tappat kunder, hon sörjer avbokade samarbeten och hon oroar sig väldigt mycket för sitt företags framtid.
Jag kan hjälpa henne allra bäst först och främst genom att finnas där. Jag har mina kanaler helt öppna och tar emot hennes frågor och oro och tar mig tiden att besvara och lyssna. Jag kliver också in och fångar upp de jag ser har det jobbigt, och jag tvekar inte att GE så mycket jag bara kan i dessa tider.

2. Hur kan du möta din idealkunds nya behov?

Vad av det du redan säljer – möter upp din idealkunds nya behov? Se över ditt utbud och anpassa det för de nya behoven och förutsättningarna.
Vissa produkter kanske helt saknar relevans just nu och vinner på att läggas på ”paus”. Andra tjänster/produkter kanske är perfekt för din idealkund just nu om du justerar lite i upplägg och innehåll.

Exempel: Jag säljer bland annat coaching, vilket är lika relevant som alltid för min idealkund. Jag tänker dock på att hennes situation just nu är orolig och hon behöver därför framförallt min fria tjänst Clarity Letter som ett stöd för att landa och formulera sina behov här och nu. Detta ger oss en länk för kommunikation och relationsbyggande och min idealkund känner sig sedd, förstådd och kan sedan fritt välja om hon vill gå vidare och boka coaching. 

3. Ta på dig din kreativa hatt!

Vad kan du SKAPA – som möter dessa nya behov? Utifrån det du lärt under punkt 1: vilka NYA tjänster och produkter kan du skapa? Kan du exempelvis sätta ihop en skräddarsydd coachinglösning? Kan du samarbeta med en annan aktör där ni tillsammans erbjuder en paketlösning som din/er idealkund verkligen behöver just nu? Kan du forma 1:1-lösningar där du normalt har självstudieupplägg för att personligen möta din kund i hens oro just nu? 
Tänk på att det nya inte behöver vara för alltid. Testa och lansera! Om du känner att detta är riktigt värdefullt för din idealkund NU – är det allt du behöver veta för att go for it.

Exempel: Jag har LÄNGE grunnat på en idé som jag kallar Flowboosten. Du läser just nu den första delen i detta projekt. Jag har ingen aning om vad Flowboosten kommer att mynna ut i, och för mig är detta egentligen rätt läskigt. Jag brukar ha en tydligare strategi än så. Men just nu är det inte läge för detaljerade och långsiktiga strategier. Min idealkund och målgrupp behöver hjälp NU och då är DET viktigare än något annat.

4. Walk the talk

Det här är lika självklart som det är sant: du behöver investera i andra – för att de ska investera i dig.
Du kan inte sitta och hålla hårt i dina pengar och samtidigt förvänta dig att andra ska känna sig bekväma att släppa taget om sina.

Därför: Vad kan DU investera i? Få igång penga-flowet oss småföretagare emellan. Investera i de företag du vill ha kvar. Bidra till att pengar används och är i rullning.

Exempel: Trots att jag också känner av den generella oro inför investeringar som råder just nu, så investerar jag själv i andra. Jag har bokat ett coachingpaket, och investerat i ett spännande program till våren. Jag handlar hos lokala företagare som jag normalt inte väljer, för att jag absolut vill ha kvar dem i vår lilla stad! Jag har köpt några digitala produkter av företagskollegor som jag på alla sätt jag kan - vill stötta.
Det är i sammanhanget inga stora pengar, men kan göra den där viktiga skillnaden för den enskilde företagaren. Du behöver inte lägga ner en förmögenhet. Många bäckar små, som det heter.

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen

 • Anders • 20 mars 2020 16:33:52
  Riktigt bra!
 • Tack Anders! Vad roligt att du kikade förbi, läste och kommenterade :)

  26 mars 2020 10:02:26

 • Jeanette M • 20 mars 2020 15:54:28
  Jag är så glad att jag hittade din artikel, för det här gav mig hopp igen och massor av ideer. Jag har haft svårt att göra något alls senaste dagarna och samtidigt känt ett måste att ta action. Nu vet jag hur jag ska fortsätta att ge hjälp till mina kunder, för det kändes så svårt tidigare. Tack för att du gav tips och fick min passion att vakna igen <3
 • Å dina ord värmer verkligen Jeanette <3 Ja det är en svår tid vi är inne i nu, så på alla sätt vi kan hjälpa varandra vidare är värdefullt. Varmaste lycka till och hör gärna av dig igen så jag får veta hur det går för dig <3
  /Linda

  26 mars 2020 10:01:58

 • Ullis, coach och kreatör • 20 mars 2020 10:52:11
  Det här är precis det vi behöver nu: fler som engagerar sig och hjälper till. Linda, du är en stjärna! Jag har nu kommit på nya tjänster jag kan jobba med nu och säljskräcken gav vika direkt. Puss och tack!
 • Wow vad roligt att kreativiteten är i gång Ullis! Hör gärna av dig och berätta hur det går :) Varmt tack för dina fina ord <3
  /Linda

  26 mars 2020 09:59:12

 • Maria Lindberg • 20 mars 2020 10:35:16
  Tack för värdefulla tips!
 • Vad roligt att du tycker det Maria. Varmt tack för att du läser och kommenterar <3
  /Linda

  26 mars 2020 09:57:52

 • Pia Ek • 20 mars 2020 10:24:29
  Konkret och inspirerande! Stort tack, ditt engagemang är fantastiskt!
  Kram
 • Tack till DIG Pia för att du kommenterar och läser <3
  /Linda

  26 mars 2020 09:57:00

 • Linnea • 20 mars 2020 10:06:56
  Tusen, tusen tack för alla idéer jag fick nu!! Ditt inlägg är som en räddande ängel DU är guld Linda! <3<3
 • Å vad glad jag blir, varmt tack Linnea! <3 Och stort lycka til med alla ideer! Kika gärna förbi igen och berätta hur det går :)
  /Linda

  26 mars 2020 09:56:07