Varumärke (2) - kopia

Back to business - with flow. 10 tips för dig som vill kick-starta hösten utan press

Lästid: ca 5 min 

Härliga Augusti!

För många av oss soloföretagare innebär sensommar och höst en period när vi får utrymme för uppdämd arbetslust, ambition och iver att sätta idéer i rullning. Vi kan knappt vänta på att komma in i vardagen igen så vi kan lägga fullt fokus på vårt kära företagande!
 
Hösten kan också innebära en nystart och en chans att ”snygga till” siffror, toppa resultat och bocka av allt det där som av olika anledningar inte blivit gjorda hittills under året. ”All in” är därför ett begrepp vi stöter på ofta i sociala medier och i samtal med företagskollegor: NU är det gärnet som gäller, NU ska målen nås och NU ska framgång skapas!  
 
Alla dessa möjligheter som hösten, nystarter och kickstarter skvallrar om kan också väldigt lätt pressa och stressa. Det är lätt att tempot blir för högt, och målen för många och stora. Pressen i att ”make great things happen” kan väcka rädslor för misslyckanden, hämma kreativitet och bromsa momentum.  


Det här inlägget är för dig soloföretagare som vill kick-starta din höst på ett smidigt, roligt och hållbart effektivt sätt. Varsågod, här får du 10 tips på hur du kan maximera din höst utan varken press, stress eller ”hustle”.

1. Behåll sommarkänslan så länge du kan 

Ett härligt harmoniskt sätt att starta sitt företagande igen efter sommarledigheten är att låta de olika perioderna överlappa varandra. Du kan alltså sätta igång och jobba igen och samtidigt behålla den sköna sommarfeelingen.
 
Exempel:
 
  • Jobba utomhus under dagar det är varmt. Ex. på: uteserveringar, egen altan/balkong, en bänk i trädgården, en filt vid havet, etc.
 
  • Åk och ta ett dopp. Ta en paus när du vill och åk och bada.
 
  • Ta kortare arbetsdagar. I den mån du kan och vill är kortare arbetsdagar ett sätt att mjukstarta igen. Vem har sagt att 7-16 är the only way to go..?  
 
 
Att utnyttja den frihet du har till att jobba platsoberoende, när och hur du vill – är ett fantastiskt sätt att ta tillvara företagslivets guldkanter. Sommarkänslan smittar av sig och genererar välmående i stunden, och kan också väcka idéer till hur du kan skapa strukturen för att få ha det så här ÄNNU mer och året om?
 

2. Återkoppla med din inre motor 

Ibland är det trögt att komma igång igen efter en period av ledighet. Det kan upplevas svårt och nästan tvingande att snabbt känna sig pigg och motiverad att köra. Kanske har du också jobbat på under sommaren och inte fått vila alls, vilket gör att du nu är mer sliten och trött, än pepp på att ”ta tag i” resten av året?
 
När motivationen (och/eller energin) är låg vinner du på att skala av alla påstådda måsten i att känna/vara si eller så. Är du trött: vila. Är du låg och oinspirerad: ta en paus.
 
Och om du har svårt att hitta gnistan kan du återkoppla till din inre motor: dina varför. -Varför har du valt livet som företagare? -Vad är det i företagslivet som är så viktigt för dig, så roligt och så härligt?
 
 
Som en extra boost kan du också kika igenom och påminna dig om all skillnad du har gjort i dina tidigare kunders liv. Omfamna dig med härliga kundomdömen och stanna kvar i den härliga känslan och vetskapen om att du gör skillnad!
 
Snart kommer energin och motivationen tillbaka. Lita på processen. 

3. ”All in” eller ”some in”? 

Att gå ”all in” passar inte alla och för många kan denna strategi lätt leda till ett bakslag om några veckor. Tempot blev för högt, tid har slösats på fel aktiviteter, företagaren känner sig sliten och trött.
 
Fundera därför gärna på hur du fungerar och vilken start du vill ha i ditt företagande denna höst. Vill du exempelvis jobba 5 dagar i veckan, eller passar en mjukstart på 2-3 dagar bättre? Hur många timmar om dagen vill du jobba? Vill du hoppa direkt in på agerande, eller behöver du först en stund för analys och eftertanke för att landa rätt i din planering?
”All in” eller ”some in”?
 
Tips!
Om du liksom jag har Hsp-drag så kan detta verkligen vara värdefullt för dig att tänka mer på. Många med drag av Hsp upplever onödigt slitage och stress av stora variationer i tempo. Det kan vara svårt att få insikt om detta eftersom vi samtidigt kan vara oerhört effektiva och produktiva i en intensiv period, för att efteråt nästan ”krascha” med stora behov av enskildhet och återhämtning. Brukar du exempelvis känna behov av ”all OFF” efter en intensiv period? I så fall kan du hitta ett mycket skönare flyt och hållbar effektivitet genom att skapa ett jämnare tempo överlag, utan så påtagliga toppar och dalar.
 
Vill du att jag hjälper dig, skriv till mig: linda@linnovakarriar.com

4. Less is more

Hösten blir lätt en period då man planerar in massor som ska göras. Allt som hittills under året inte lagts på plats eller uppnåtts ska nu åtgärdas. Dessutom har sommarens avkoppling för många fött nya idéer och spännande projekt som känns perfekta att köra igång nu när energin är på topp.
 
Eller..?
 

Tänk så här:

  • Du har x-antal timmar och mängd energi till ditt förfogande varje dag. Om du fördelar detta på ca 5–10 olika mål kan du kanske som bäst komma liiite närmare något av dem då dagen är slut.
  • Om du istället lägger din tid och energi på ETT riktigt viktigt mål så kommer det att hända saker! All din uppmärksamhet och kraft kommer att inriktas på åtgärder som leder dig närmare detta mål vilket gör att du kommer att färdas framåt otroligt mycket snabbare och smidigare än om ditt fokus spretar med olika mål samtidigt.

 
 
Om du tycker att du har flera mål som är riktigt viktiga, så kan du rangordna dem i fallande ordning och jobba med dem i turordning. När du bockat av actions för ditt prio-1 mål fyller du på med actions för ditt prio-2 mål, och så vidare. Detta gör att du alltid kan känna dig nöjd med din prestation eftersom du varje dag tagit steg närmare ditt allra viktigaste mål.
 

5. Magin i nystarter

Hösten är jämte årsskiftet en möjlighet att ”starta om”.
 
Om du känner att ditt företagande, din vardag, helhet eller delar känns fel, kan du nu dra nytta av din förhoppningsvis nyladdade energi till att forma om.
 
 
Avsätt några dagar till att fundera på:
 

  • Hur vill jag ha det? Hur vill jag att mitt företagande ska fungera? Hur vill jag att min vardag ska se ut?
  •  Vad behöver jag ändra/justera/lägga till/ta bort för att komma dit?  

 
 
Ibland behöver vi en "nystart" för att bli påmind om att det faktiskt är vi själva som styr hur vi vill att vårt företagande ska se ut. När något inte fungerar som vi vill – är vi chef över beslutet att ändra det. Om något känns riktigt rätt och bra – kan vi "utan att passera gå" se till att få in ännu mer av detta.
 

6. Have fun!

Att ha roligt, och inte sätta allvarsstämpeln på allt hela tiden, hjälper din kreativitet och arbetsglädje att blomma ut. I denna lekfullhet blir du också modigare eftersom du tagit udden av ”risken att misslyckas”.
 
I lekfullheten hittar vi också lättare fram till en tillvaro utan måsten. Det finns faktiskt väldigt få saker som är verkliga måsten (ta gärna en paus nu och fundera över hur många VERKLIGA måsten du egentligen har i ditt liv). Att istället börja se på det mesta du gör om dagarna som VILJOR, frigör en härlig kraft och tillit i dig själv. Vad VILL du? Jobbar du just nu på ett sätt som du VILL och leder detta dig dit du VILL nå?
 
Synsättet att ha roligt - handlar självklart inte om att strunta i konsekvenser eller att planlöst leka runt (även om det kan vara riktigt kul att göra ibland också! ;)) Det handlar istället om att faktiskt värna om att skapa de bästa förutsättningarna för goda resultat och ett välmående företagsliv. I det fria och lekfulla befrias din fulla potential och du vågar agera enligt dina drömmar. Dina varför till att du startade eget tar sin rättmätiga plats som din främste vägledare och du hittar fram till dina unika lösningar för det företagande du vill ha.
 
När vi har roligt går allt mycket lättare. Och det som går lätt – är ofta rätt :)
 

7. Skapa tillfällen för möten och gemenskap

Sommaren är för många en tid för kära möten med vänner, familj och bekanta, och kontrasten på hösten till ett mer avskärmat och ensamt soloföretagade kan därför bli påtagligt jobbigt.
 
Om du känner så är du inte ensam, och det kan ganska lätt åtgärdas genom att du samlar ihop några företagskollegor för en lunch eller fika. Om du inte har kollegor nära dig fysiskt, kan ett möte snabbt ordnas via nätet: varför inte bjuda in till en online-fika?
 
 
 
Känner du dig ofta ensam som företagare kan det vara värdefullt att överväga att gå med i något av de fantastiska communitys och gemenskaper som erbjuds online och/eller irl. Kika runt på vad som finns, fråga i grupper vilka communitys som rekommenderas och varför inte skapa ett eget format för gemenskap som du styr upp efter din verksamhet och nisch?
 

8. Håll din plan levande

Om den planering du gjorde innan sommaren känns fel nu – tveka inte att ändra den. Många är rädda för att forma om sina mål, men de borde enligt mig vara mer ”rädda” för att fortsätta att jobba mot mål som känns fel…
 
  
En riktigt bra plan är levande och rörlig. Den anpassas efter det som händer i verkligheten och dess viktigaste syfte är att vara en hjälpfull guide till dina mål och drömmar.
 
Så när du nu sätter igång igen efter sommaren, se gärna över din plan, dina mål och actions. Känns de rätt? Är den här planen din ”wingman” som du vill ha vid din sida resten av året – eller behöver du ändra den för att känna tillit och tillförsikt i att den kommer att leda dig rätt?
 

9. Se dig själv lyckas

Få verktyg är så kraftfulla och samtidigt enkla - som att visualisera.
 
Efter att du har format dina mål och skrivit ner dina drömmar – påminner du dig därför om dessa varje dag, gärna direkt på morgonen och sedan så ofta du kan under dagen. Se och känn hur det är att vara mitt inne i din dröm – som att den redan är verklighet.
 
När du upprepat gör detta, alstras energi i stunden och forskning visar att det också hjälper dig att komma till dina drömmar och mål snabbare, eftersom du skapar nya tankemönster som stöttar din motivation, kreativitet och uthållighet.
 
Det du fokuserar på – växer. It´s as simple as that.
 

Jag hoppas att det här inlägget har gett dig lite tips och inspiration i hur du kan komma igång efter sommaren, hitta till/tillbaka till ett härligt företagsflow och detta utan varken stress, press eller ”hustle”.
 
 
För mig har det blivit en topprioritering varje dag, månad och år att främst fokusera på hur jag ska underhålla mitt härliga businessflow, eftersom det i detta flow som jag finner min sanna potential.
 
Det är i det inre och genuina flowet, som mycket av det vi företagare suktar efter, finns: glädjen, friheten, kraften. Och det är när vi implementerar det via dagliga rutiner och arbetssätt som det också visar sig i konkreta resultat och framgång.
 
 
-Är du nyfiken på hur du kan bygga och forma ditt unika businessflow? Vill du ha stöd att hitta verktygen och strategierna som hjälper både dig och din verksamhet att nå sin fulla potential?
 
Skriv till mig så börjar vi där: linda@linnovakarriar.com
 

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen