Varumärke (2) - kopia

8 sätt att bygga styrka (när omvärlden försvagar dig)


Det här inlägget är kopplat till #Flowboosten

Ett projekt jag startat med syfte att hjälpa dig företagare att ladda om, fokusera och hitta vägen IGENOM allt som pågår som effekt av Coronas framfart.

Väldigt mycket har förändrats för många av oss den senaste tiden.
Hälsan hotas, jobb och frihet likaså, och många restriktioner i vårt normala sätt att vara och leva har på kort tid införts.

Vissa hävdar att det är onödig hysteri. Andra säger att det inte tas på nog stort allvar.

Oavsett vad som visar sig vara rätt strategi i slutändan -så skapar det stress och en olustkänsla för de flesta av oss.

Det finns massor av olika sätt att hantera detta, och jag vill direkt betona att det jag berättar om här varken är allomfattande eller ”bäst”. Det funkar – för MIG. Det har visat sig fungera också för många av mina kunder och klienter, men det betyder inte att de är helgjutna för dig.

Så se detta inlägg som inspiration, framför något annat.

1. Skapa nya sätt att umgås på

Umgänge är alltid viktigt, och nu viktigare än någonsin. Restriktionerna och rekommendationerna att noga överväga face-to-face-umgänge gör att många av oss värderar det mer än någonsin.

Här gäller det att dra nytta av de sätt vi KAN umgås på, utan risk för den fysiska hälsan. För den mentala hälsan ska också tas på allvar och den är mycket beroende av just umgänge och nära relationer.


Du kan göra så här:
 
 • Boka in digitala fikaträffar, tjejmiddagar och/eller AW. Med dagens digitala möjligheter för möten 1:1 och i grupp är det bara fantasin som begränsar.
 • Köp en ”padda” till din äldre släkting och sätt upp ett enkelt Zoomkonto. Det enda hen behöver kunna sedan är att klicka på den länk du skickar för mötet och vipps kan ni ”ses” nästan som vanligt.
 • En ännu enklare lösning är att RINGA. Detta kan de flesta redan och här handlar det istället om att DU tar dig tiden för fler telefonsamtal. Den tiden har du, eller hur?
 • Samla ett gäng kollegor och skapa mindre virtuella grupper för samtal, pepp, inspiration och värdefullt ”häng”.


Och viktigast av allt:
Släpp alla tankar på det som just nu inte går – och fokusera på det som istället kan skapas.
Vilka möjligheter för umgänge kan DU skapa?

2. Var Teknik-kräsen

Många rekommenderar teknik-vila just nu. Normalt sett ger jag *tummen upp* för sådana pauser nu och då, men just nu ställer jag mig mycket tveksam till den rekommendationen.

Nu mer än någonsin - möjliggör tekniken att vi kan fortsätta driva våra företag, finnas där, hjälpa (och vara synlig) för vår målgrupp. Och många av oss onlineföretagare använder också sedan länge sociala medier som nav för vår marknadsföring, vilket nu behöver trappas upp, inte dras ner på.
Dessutom så behöver vi teknikens hjälp just nu för att kunna ses och umgås.

Däremot känner jag starkt att vi både kan (och bör) skapa våra egna restriktioner kring när och vad vi tar in - när vi är online – för att bibehålla och bygga vår styrka.

Det här är mina tips:

 • Avfölj permanent eller temporärt de som delar sådant som försvagar och/eller stressar dig.
 • ”Öronmärk” tid då du kliver in på sociala medier och håll dig till det. Använd den öronmärkta tiden kvalitativt genom att verkligen jobba, GE dina följare VÄRDE (tips, stöd, pepp, etc), bygg relationer, delta i ett förinbokat möte, kontakta vänner och bekanta, etc
 • Sök upp nya härliga konton att följa, gå med i peppande grupper och fyll på så sätt ditt flöde med det som GER dig glädje, inspiration och energi.

 
Det finns alltså ingen vinst (helst för oss onlineföretagare) att helt ”stänga ner” nu.
Var istället KRÄSEN och SELEKTIV med vad du gör på sociala medier och välj endast det som GER dig kraft och energi.

Och gällande att hålla sig uppdaterad med det som händer kring ex. Corona - så räcker det vanligtvis att kolla av nyheterna 1-2ggr/dag för att hålla sig a jour.

3. Prioritera Self-care

Hälsa inifrån och ut. Att ta hand om sig och vårda den relation man har till sig själv. Detta är ett enkelt sätt att förklara begreppet som blivit väldigt ”hype” senaste åren: self-care.

Många förknippar det alltså helt korrekt med hälsa, och det handlar också om självledarskap. Att lyssna på sig själv och sina behov, att ta dem på allvar och göra sitt bästa för att möta upp dem.

För dig som är företagare är det här en viktig nyckel till både hållbarhet och välmående. Det kan fungera – ett tag – att strunta i kroppens (och knoppens!) signaler och att skjuta fram sin egen hälsa. Men förr eller senare går det inte längre. Då blir det ett ”måste” – och jag vet inte om du håller med mig, men måsten är ju riktigt trista!Så här kan du göra:
 

 • Beskriv hur du mår just nu. Skriv gärna på papper och var transparent. Fundera över hur det känns och fungerar på områdena: sömn, näring, rörelse, umgänge, självsamhet, balans etc och skriv ner.
 • Hur skulle du vilja att det känns och fungerar? Skriv ner ditt ”optimala” tillstånd.
 • Vilka värden skulle det ha för dig, ditt arbete, din ev. familj, ditt mående, etc – om du uppnår detta optimala tillstånd?
 • Vad vill du förändra? Skapa enkla nya vanor som hjälper dig att FÖRBÄTTRA och komma närmare det liv och mående du vill ha.

4. Börja skriva

Jag skulle behöva en hel bok för att berätta om alla värden skrivande och skrifltig reflektion har, så nu får jag en rejäl utmaning i att försöka hålla mig kort *s*

Att kontinuerligt ägna dig åt skrifltig reflektion - har bland annat följande värden:

 • Du bearbetar och hanterar stress.
 • Du stärker din självkänsla.
 • Du stärker din solitära kompetens.
 • Du hittar lösningar på hur du kommer vidare.
 • Du får lättare att fokusera och prioritera.
 • Du lär känna dig själv bättre.
 • Du kopplar ihop handling och konsekvens.
 • Du hittar nycklar till vad som fungerar och inte fungerar i ditt liv och företagande


Jag kommer att skriva ett mer förklarande inlägg senare om vad som ingår i dessa värden, men för nu så räcker det med att konstatera: skriftliga reflektioner är GULD!Du kan börja så här:
 

 • Avsätt 10 minuter och plocka fram penna och papper, eller använd ett dokument på datorn.
 • Börja skriva. Transparent, kravlöst och fritt.

Om du vill kan du använda några av dessa punkter som stöd: 
 • Så här känner jag just nu...
 • Det här behöver jag just nu...
 • Det här är jag tacksam för...
 • Det här behöver jag lösa...
 • Det här tynger mig som jag vill släppa taget om...
 • Så här ska jag få den bästa dagen idag...
 • Det här är viktigt för mig...
 • Det här väljer jag att fokusera på för att komma närmare min företagsdröm...

 
Skriv om det som känns mest angeläget för dig. Och upprepa gärna varje dag så kommer du att känna hur ditt skrivande stärker dig. 

5. Mindset

Det finns en viktig poäng i bloggrubrikens parantes: (när omvärlden försvagar dig).

För så känns det för väldigt många nu. Att mycket otäckt händer i omvärlden som ligger utom ens kontroll. Att uppleva att vi inte har kontroll, och inte kan påverka, försvagar oss.

Utan att låta för krass nu, vill jag dock poängtera att kontroll endast är en illusion. Vi kan aldrig veta exakt hur morgondagen ska se ut. Varken nu i Coronatider eller annars.

Det är en värdefull insikt att ta med sig, eftersom det leder oss bort från viljan att återta en falsk känsla av kontroll – till förmån för att börja titta på vad vi KAN påverka mitt i allt som händer.

Och här kommer alltså ditt mindset in.

 • Hur du ser på dina möjligheter att lyckas med ditt företagande (trots de nya utmaningarna).
 • Hur du kan bygga din styrka (trots att de flesta är rädda och stressade just nu).
 • Hur du kan fortsätta att bygga ditt liv, nå dina mål och komma närmare din dröm (trots att många andra har satt sina liv på paus).


Ja visst, utmaningarna ÄR mer påtagliga nu än någonsin, och det går verkligen inte att vara oberörd i allt. Och det är som sagt inte meningen heller. För du KAN bry dig och ha medkännande SAMTIDIGT som du fokuserar på att bygga din kraft, se möjligheter och hitta lösningar.Du kan exempelvis göra så här:
 

 • Tro fullt ut på dina möjligheter. Det kan vara svårt att släppa taget om känslan att det som händer inte går att påverka. Därför kan du sakta närma dig tanken att allt är möjligt för dig – genom att inspireras av de som redan nu visar att de vägrar att stilla se på när deras företagande går under. Jämte de sorgliga bilderna av småföretagares verklighet i Coronas framfart - ser vi också företagare som hittar kreativa och innovativa lösningar. Vi ser de som snabbt sadlat om och utnyttjar sitt entreprenörsdriv till dagens rådande omständigheter. Och vi ser företagarna som startar supportgrupper, nya program, och olika tjänster som hjälper och stöttar. Vad kan du lära av dem? Vilka möjligheter har DU just nu?
 • Se misstag som möjligheter för lärande. Att som företagare ha förmågan att snabbt ändra fokus från att ”gräva ner sig” vid misstag – till att se vad som går att lära av händelsen är A och O. Misstag gör vi hela tiden och dessa är ett tecken på att vi AGERAR och VÅGAR. Och nu mer än någonsin finns inte utrymme för perfektionism eller tvekan. Ut och testa dina idéer! Det kan med facit i hand bli det bästa du har gjort för dig själv och ditt företagande
 • Reaktivera din passion. Du älskar det du gör, eller hur? Påminn dig om din innersta drivkraft för ditt företagande och låt den passionen vägleda dig nu mer än någonsin. När du är passionerad för det du gör och kombinerar detta med en lärande och nyfiken inställning – blir det lättare att rida igenom stormar, hantera utmaningar och keep going också i uppförsbackar.
 • Och på tal om keep going… Att envist fortsätta trots att det tar tid, är svårt, jobbigt och utmanande - är det som gör att du kommer att nå din framgång. Du tar stöd av det du kan och behöver för att ta ut riktning och fokus – och jobbar vidare. Föreställ dig var du vill vara efter allt det här har lagt sig, och bara fortsätt. Fortsätt.

 

6. Forma mål

Ja, framtiden känns oviss och nutiden hotfull. Därför behöver du – mer än någonsin – sätta mål och planera!

Och du behöver komma i kontakt med din dröm igen.

Att forma mål och skapa en (alltid flexibel!) planering utifrån rådande omständigheter, ger dig riktning och klarhet. Du får något att ta sikte på och fokusera kring – och detta skapar meningsfullhet.

Du hittar glöden igen, flowet och drivet i att komma framåt och jobba för din dröm.Du kan göra så här:
 

 • Se över den planering du skapade innan Coronakrisen. Förmodligen behöver handlingsplanen ändras, men titta på målen först. Hur känns dessa NU? Känns de fortfarande relevanta, meningsfulla, motiverande…?

          - Om JA: behåll dem.
          - Om NEJ: forma om dem så att de känns rätt för dig. Kanske behöver du ändra deadlines och/eller              storlek på målen? Kanske behöver du helt ersätta tidigare mål med nya som NU känns
             peppande, relevanta och meningsfulla?

 • Skapa sedan en handlingsplan (vad, hur och när) utifrån hur verkligheten ser ut nu. Kan du kanske hitta nya innovativa idéer på hur du kan nå dina mål? Kan du använda tidigare idéer fast justera dem så de passar bättre på rådande omständigheter?


Det viktigaste nu (och alltid) när du planerar är att du skalar av tankar på att en plan ”måste” vara si eller så. Se det istället som ett värdefullt verktyg för dig, som du ska gilla att jobba efter, och som ska hjälpa dig varje dag att fortsätta driva företag och komma närmare din dröm.
Om du vill ha mer stöd för att skapa en ”operfekt” plan - läs mer i detta blogginlägg.  

7. Agera

Det värsta du kan göra när du känner maktlöshet, är att inte göra något alls. 

Det fina här är att även de minsta steg av agerande räknas. Så länge du GÖR utifrån din vilja att komma vidare – så stärker även de små stegen.


Exempel:

 • Medveten andning. Att fokusera på din andning i 5 minuter med avsikten att stressa ner – stärker dig.
 • Lyssna på din favoritmusik. Att aktivt välja spellista med syftet att du ska må bättre – stärker dig.
 • Meditera. Att avsätta 15 minuter för att lyssna på din inre röst med syftet att bistå dina behov och drömmar – stärker dig.
 • Ta en promenad. Att fylla dina lungor med frisk luft och lyssna på fågelkvitter med syftet att balansera upp det vardagliga bruset – stärker dig.
 • Bocka av en ”to do”. Att göra EN uppgift på din att göra-lista med syftet att komma ett steg närmare ditt mål – stärker dig.
 • Rensa. Att ta bort något som stjäl energi och glädje av dig med syftet att frigöra detsamma för det som ÄR viktigt för dig – stärker dig.

8. Boosta dig själv!

Om du (liksom jag) har ynnesten att befinna dig i en ganska mild dipp i ditt företagande just nu, där kanske bokningarna blivit färre, men att du inte står en meter från konkurs – så är det dags att tagga till!

Det som händer i omvärlden är hemskt på alla sätt – men de blir inte lättare att hantera bara för att du slutar att driva ditt företag. Tvärtom.

DU kan vara en förebild nu för de som verkligen sliter.
DU kan vara en av de småföretagare som kommer att överleva den här krisen.
DU kan vara en av dem som hittar sätt att ta dig IGENOM det här och komma ännu starkare ut på andra sidan.Tagga till genom att göra så här:
 

 • Plocka fram ur minnet alla framgångar du hittills haft. Stora som små. Skriv ner
 • Påminn dig om alla hinder du forcerat, alla problem du löst, alla dippar du tagit dig upp ifrån, och alla berg och kullar du klättrat upp i. Skriv ner
 • Plocka fram alla fina omdömen du fått från kunder du har hjälpt, klienter du har stöttat och människor vars liv har blivit bättre tack vare ditt stöd. Skriv ner

 
Ja men SER du! Allt detta har du klarat och åstadkommit hittills. Wow!

Det som står på den här listan visar den kapacitet du hittills använt, och guess what: det där är bara en BRÅKDEL av den kapacitet du har.

Så kom igen:

 • Vad är det första du kan göra NU direkt som visar din SANNA kraft?
 • Vad kan du göra IDAG som tar dig framåt och ett steg närmare din dröm?
 • På vilka sätt kan du HJÄLPA, stötta och lösa problem för de som verkligen sliter just nu? 
Tips!
Om du har svårt att se bortom problemen: lista upp dem och ställ frågan: Hur kan jag lösa detta? Vilka lösningar kan finnas som jag ännu inte har sett?
Försök vidga perspektiven och se in på din situation och dina problem med nya ögon. Hur skulle en ex. kollega hantera det här?

Behöver du hjälp av ”nya ögon” på det du upplever svårt och bromsande just nu – fyll i ett gratis Clarity Letter. Jag möter upp dig med fria rekommendationer och tips på hur du kommer vidare.

Flowboosten

Flowboosten är ett gratis stöd för dig företagare som vill ha inspiration, pepp och verktyg som hjälper dig FRAMÅT.

-Kanske står du i ett läge där du behöver extra stöd för att hitta motivation, kreativitet och flow i företagandet igen?

-Kanske söker du alltid smarta tips och kreativa lösningar som hjälper dig framåt i ditt företagande?

Prenumerera (gratis) på Flowboosten och få hem tips och verktyg smidigt till din e-post.

3-5 utskick/månad, lätt att avprenumerera och inget spammande!

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen

 • Anna W • 26 mars 2020 09:53:36
  Vilken guldgruva det här är, jag är sååå glad att jag hittade hit! Stort tack för alla tips du delar! <3
 • Å tusen tack Anna! <3 Så roligt att du tittade förbi, läste och kommenterade! Varmt välkommen tillbaka :)
  /Linda

  26 mars 2020 10:07:18

 • Therese • 25 mars 2020 13:28:27
  Tack för fantastisk inspiration! 8:an är min favorit! :)
 • Ja visst ger den en bra "kick" Therese ;) Tusen tack för dina ord <3
  /Linda

  26 mars 2020 10:06:25

 • Erika • 25 mars 2020 13:03:57
  Å så bra tips!! Tusen tack! ❤️
 • Hej Erika, vad roligt att du tycker det! Varmt tack! <3
  /Linda

  26 mars 2020 10:05:04