Varumärke (2) - kopia

6 tips för att nå mer Vardags-flow

Lästid: ca 7 min

När du upplever Vardags-flow så känner du att du har kontroll över din situation, ditt arbete och ditt liv. Din vardag flyter på, och du upplever balans mellan privatliv och arbetsliv. 

Du känner dig glad och förväntansfull inför en ny arbetsdag, och stärkt och harmonisk i slutet av den. Du jobbar på sätt som passar dig och som möjliggör att den du är och det du kan – blommar ut.

Du månar om din tid och energi och når genom denna prioritering de mål du sätter upp. Du har nått en tillit i att du kan hantera berg-och-dalbanor och att tillfälliga svackor hör till resan som egenföretagare. Det sker misstag och ibland blir det fel – och detta använder du som bränsle för att hitta bättre lösningar nästa gång.
 

- Visst låter det härligt? Och det är på alla sätt nåbart.

Häng med i det här inlägget så ska jag ge dig några tips på hur :)

Tips på hur du kan nå mer flow i vardagen

Tips 1: Lär dig att surfa på vågorna

Det absolut grundläggande i det jag lär ut för att uppnå mer Vardags-flow, är vikten av att stärka sin förmåga att hantera livets berg-och-dalbanor.

Som egenföretagare är tillvaron kantad av utmaningar, hinder, och mer eller mindre välkomna överraskningar och din förmåga att klara av dessa skiftningar är direkt avgörande för det mått av flow du kommer att uppleva.

När du lär dig att surfa på vågorna har du inställningen att ”shit happens” och det är helt ok! Det är så det ska vara och du ser hindren som möjligheter till något annat. En ny lösning. En bättre produkt. En lärdom.

Du är således inte ett offer i vardagen som blir stillastående när du ”drabbas” av problem, utmaningar och hinder. Du är heller ingen person som är beroende av att allt utanför dig ska vara ”rätt” eller ”perfekt” – för att du ska känna att allt flyter på.

Du flyter oavsett om vågorna är höga, låga, nära nog obefintliga eller kommer i full fart emot dig.

Märk väl att detta synsätt INTE handlar om vare sig att skjuta undan jobbiga känslor, alltid klämkäckt tåga på, eller att inte tillåta sig vara låg eller svag. Tvärtom. Det handlar om att allt som sker i livet och företagandet är ok. Du är ok. Ibland blir det fel och ibland känns det tungt, och det är helt ok.


Hur lär man sig att surfa på vågorna?

Ett sätt att börja denna resa till att bli en skicklig surfare (för nej: det finns inga quick-fix) är att ta till en gnutta humor. Börja se dig själv som en surfare och din vardag är havet du surfar på. När en hög våg (ett problem) dyker upp, säger du: -Jaha, här kommer du ja. Hur kan jag besegra dig på bästa sätt?

Ibland kan problemet/vågen visa sig vara mycket mindre än den först såg ut att vara, och andra gånger slår den undan brädan under dig en stund. Och det är alltså helt ok. Det är inte hela världen och med lite humor avdramatiserar du livets upp och nedgångar.

Bara genom att vrida perspektivet bort från att se problem som jobbiga/hotfulla/bromsklossar – och istället se problem som självklara ingredienser i livet/företagandet, och språngbrädor till något annat/bättre - så tar du gigantiska kliv i riktning till att bli en skicklig surfare.
 

 Tips 2: Börja prioritera vila

Många egenföretagare ser vila som slöseri med tid. När det är roligt att jobba, man har massor att göra – så är det väl galet att göra avbrott för vila?!

Eller?

Alla undersökningar är ense: att leva i cykler där vila och arbete avbyter varandra stärker hälsa, prestation, effektivitet, hållbarhet. För att bara nämna några värden ;)

Om du strävar efter flow – Super-flow och/eller Vardags-flow – är vila ett MÅSTE. Din hjärna behöver upprepade tillfällen att under dagen (förutom nattvilan) få möjligheten att bearbeta all information och alla intryck. Detta betyder inte att bara byta uppgift, utan att skapa distans till ditt arbete, göra något som inte kräver en annan form av inlärning. Bara vila.


Hur får du in vila som ett prioriterat inslag i vardagen?

Du planerar in tillfällen för det i ditt schema. Lika viktigt som det är skriva ner möten och bokföring, är det att skriva ner dina stunder för vila.
Var kreativ och hitta olika sätt att vila på om du har svårt att ”bara” lägga dig ner och blunda 15 minuter. En promenad, fysisk träning utan krav på inlärning, meditation, gräsklippning eller liknande fungerar jättebra som vila.
Obs! Titta på Tv och "slö-surfa"  är inte bra val för vila eftersom dessa håller din hjärna aktiv med intryck och information.

Tips 3: Planera mera

Planering, målsättningar och flow är de bästa vänner! De stöttar varandra och gör din resa roligare, mer effektiv och resultatrik.
Faktum är att dessa är beroende av varandra. Utan mål – hämmar du dina förutsättningar att uppnå flow.  Och utan flow – blir det sååå mycket tyngre och svårare att nå dina mål.

Det finns massor av varianter på hur man kan göra sin planering och det viktigaste är att du gör det på ett sätt som passar dig. Strunta i detaljerna om du uttråkas av dem. Gör många små steg om du behöver det för att hålla dig till din plan. Skriv för hand, skapa färgglada visuella tavlor, använd foton och/eller utnyttja digitala planeringsverktyg – om du gillar det.

Försök alltså skala av pressen i att skapa den ”perfekta” planen och gör det istället enkelt och roligt. Se din plan som en god vän och fyll den med det du behöver för att nå hela vägen. Gör så gott du kan, och om något inte fungerar – justera.
Det behöver inte vara krångligare än så.
 

Tips 4: Bli kräsen med vad som får din tid och energi

En grundläggande del i att nå Vardags-flow ligger i att reducera slöseri. Din tid och kraft är det absolut mest värdefulla du har i ditt företagande – och dessa behöver du vara ytterst måna om.

Tänk så här: allt som du sysselsätter dig med under dagen som INTE tar dig närmare dina mål och det som är viktigt för dig – stjäl per automatik tid/kraft från det som gör det.

Det väsentliga här är att du utgår från det som är viktigt – för dig. Det du värderar högt i ditt liv. När du spenderar din tid och kraft på genuint viktiga saker för dig kommer du att känna mer och mer tillfredsställelse med dina dagar och ditt jobb.
 

Hur kan du börja?

Det första du behöver få svar på är vad du tycker är viktigt. Vad ger dig värde i livet, företagandet, vardagen? Fundera över det och skriv gärna ner så blir det lättare att vägledas av det varje dag.
 

Tips 5: Utnyttja samspelet mellan förmåga och utmaning

Klassikern för att uppnå känslan av flow är när utmaningen känns hög och samtidigt ligger inom förmågan att hantera den. Du ska alltså känna att uppgiften som ligger framför dig ställer krav på dig, och kräver att du använder din fulla kapacitet. Utmaningen ska också ligga på gränsen till vad du känner är görbart och gärna laddat med påtagliga konsekvenser kring vad du går miste om ifall du inte klarar av det och vad du vinner om du fixar det.

Samtidigt bör alltså din kapacitet matcha denna utmaning. Antingen vet du om att du redan har det inom dig och att du kan med beslutsamhet plocka fram det. Eller så vet du att du kan stärka förmågan att klara utmaningen med träning, lärande, utveckling.

Det viktiga här är att du inte sätter så höga utmaningar att de känns orimliga, eller skapar prestationsångest. Och lägg heller inte utmaningen i en alltför trygg komfortzon för då är risken stor att du tappar motivationen.  
 

Hur kan du börja?

Använd gärna samspelet mellan förmåga och utmaning när du formar mål och handlingsplaner. Sträva efter att mixa in mål och uppgifter som utmanar dig och skapar ett härligt och lite nervöst pirr i maggropen. Detta kommer att trigga dig utan att stressa eller pressa. Det handlar om att nå fram till en härlig morot i vardagen som gör det värt att varje dag göra jobbet som tar dig framåt.  

Tips 6: Gör det enkelt för dig att jobba och må bra

Det ligger ingen prestige i att slita. Det är inte tufft att aldrig ha tid över eller att leva ett stressigt liv. Ett uppnått mål är inte mer värd bara för att du har utplånat allt du är för att komma dit.

Däremot är det riktigt coolt att förenkla, automatisera, effektivisera, och underlätta för dig själv att nå det du vill nå, och leva på ett sätt som du vill leva. Det är fräscht och trendigt att skapa ett vardags-flow som gör att du trivs här och nu och kan bocka av målen som är viktiga för dig. 


Så här kan du börja

Ställ denna fråga till dig själv: ”-Hur vill jag att det ska vara?
Skriv ner svaren på hur du vill att din dag ska se ut, och hur en optimal vardag ser ut för dig. Var ärlig och skapa din genuina bild.
När du vet vad du vill – blir det enklare att sedan se vilka förändringar du behöver göra för att komma dit. Komplicera inte ditt ”vardags-recept” i onödan utan gör det enkelt för dig att jobba och må bra! Skala av allt som trasslar till det för dig, känns snårigt och hämmande, och lyft fram det som hjälper dig framåt varje dag.

Det här är ditt liv och ditt företagande och du har makten att forma det precis som du vill.
 
 //Linda
@lindalindberg
 

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen

 • Britt • 9 mars 2019 16:50:24
  Himla bra skrivet. Tack.
 • Å tack Britt, vad glad jag blir att du tycker det och jättekul att du läser och kommenterar!
  //Linda

  9 mars 2019 17:21:40

 • Ulrika • 20 februari 2019 07:18:37
  Otroligt bra tips! Tack!!
 • Vad kul att du gillar det! Varmt tack för din kommentar Ulrika :)
  //Linda

  20 februari 2019 09:35:36

 • Jenny • 19 februari 2019 08:58:59
  Jättebra artikel!!
 • Vad roligt att du tycker det Jenny - tusen tack och superkul att du läste och kommenterade! :)
  //Linda

  19 februari 2019 09:22:47