Varumärke (2) - kopia

5 smarta sätt att dra nytta av en lågsäsong


Det här inlägget är kopplat till #Flowboosten

Ett projekt jag startat med syfte att hjälpa dig företagare att ladda om, fokusera och hitta vägen IGENOM allt som pågår som effekt av Coronas framfart.

Just nu upplever många låg eller ingen kundtillströmning som resultat av Coronas framfart. Detta kom helt oväntat och skapar stress, på både personligt och professionellt plan. 

I en sådan här situation, är det lätt att antingen bli passiv, eller att bli fullt upptagen med helt fel grejer.
Det är det som händer när vi tänker på kris och krissituation.

Och ja, det är kris, men vi behöver tänka annorlunda om vi ska klara av att driva våra företag igenom det här. Här är det alltså extra värdefullt att försöka särskilja de privata känslorna från den profession vi har. Inte helt lätt, men nödvändigt.


Jag vill därför med det här inlägget försöka hjälpa dig att göra just det, och detta med hjälp av trädgårdshandlaren

(Paus för reaktion)

Nä, detta är inget skämt, utan ett sätt att vidga perspektivet och ta oss an denna period som om det vore lågsäsong. Något som ”drabbar” många branscher varje år, inte minst trädgårdshandlare.

Att hamna i en lågsäsong är alltså helt normalt för väldigt många företagare, och dessa perioder används då för att planera, förbereda, utveckla, reflektera och rensa.
För det ger företagaren något kvalitativt att göra. Hen bygger och utvecklar sin verksamhet, hen fokuserar på det han/hon KAN påverka. Och hen utnyttjar en tid med lägre orderingång till aktiviteter som syftar till att bygga en hållbarhet. I sig själv och sin verksamhet.


 

Så om vi då vänder oss till vår vän trädgårdshandlaren som exempel.
Vad gör han under vintertid då plantskolan och trädgårdarna ligger i vila…?
Jo, han utnyttjar lågsäsongen och är i allra högsta grad aktiv och strategisk. Han utvärderar förra högsäsongen, gör upp planer och förbereder för nästa högsäsong. Han skapar också affärer här och nu. Det vill säga: fokuserar sitt utbud och sälj på det som hans kunder vill ha under vintern: krukväxter, fröer, trädgårdsböcker, rådgivning inför sommar och vårplantering, landskapsplanering, etc. Och han ser också till att förbättra delar av sin verksamhet som går trögt och tungt. Han skickar sig själv och sin personal på kompetensutveckling. Och han ligger alltid flera steg framåt i tanken för att säkerställa att hans verksamhet ligger i täten i branschen.
 

-Så, hur kan du utnyttja ”trädgårdhandlarens” strategier för att dra maximal nytta av den ”lågsäsong” du just nu befinner dig i?
 

Du ska nu få tips på 5 punkter du kan ha stort värde av att fokusera extra på nu. Dels för att mildra uppförsbacken, men framförallt för att känna att du aktivt GÖR saker för att bygga vidare på din dröm. Komma framåt. Komma igenom den här perioden.

Utvärdera, Förbered & Planera

Vi har precis klivit in i ett nytt kvartal. 
Avslutningen på Q1 blev minst sagt ovanlig, likaså torde inledning och en bit in på Q2 bli.
Det är lätt att då avvakta och strunta i planering: ”vi vet ju ändå inte hur det kommer att bli”.

Fast, det vet vi ju ALDRIG.

Planering med syfte att ”kontrollera” framtiden fungerar aldrig.
Och det är inte heller det viktigaste syftet med planering.

De absolut största värdena med planering är istället att det skapar riktning, fokus, mening, motivation och ökad produktivitet. Så att planera när det känns som svårast och mest ovisst – är bland det smartaste du kan göra. 
Och det är förmodligen NU du behöver det som allra mest.

Och utvärderingen då? Är det ”lönt” att utvärdera Q1 när allt plötsligt ställdes på kant? 

Absolut! Tänk så här: större delen av Q1 var ”vanlig” och där finns massor av nycklar du behöver synliggöra och ta med dig vidare. Det som nu hänt i och med Corona vinner du OCKSÅ på att titta mer strategiskt på: hur hanterade/hanterar jag detta och vad är lärdomarna från det? Hur kan jag nu direkt börja bygga ett företagande som inte är lika skört och helt beroende av samma intäktsström?


Du kan göra så här:
 
 • Börja med att utvärdera kvartal 1. Även om detta alltså slutade helt oväntat så kan du dra nytta av exempelvis hur du hanterade de utmaningar du plötsligt ställdes inför. Fanns backup och delar i din verksamhet som fortsatte att rulla på, eller stannade allt upp? Hur kan du se till att du har flera inkomstströmmar framöver? Synliggör också det du hanterade riktigt bra när allt detta hände och fundera över hur du kan använda den styrkan ännu mer i framtiden. Glöm heller inte att utvärdera perioden innan Corona, dvs större delen av kvartal 1, och synliggör nycklarna du vinner på att ta med dig framöver.
 • Planera sedan för kvartal 2. Ta sikte på vad du vill uppnå senast sista juni och ge dig själv genom detta en morot och mening i att fortsätta jobba framåt. Skapa mål som betyder något för dig! Skriv ner dina mål och använd dessa som filter för hur du använder din tid framöver. Exempel: Kommer detta Webinar att hjälpa dig att nå dessa mål? Är det här scrollandet på sociala medier av nytta för det du vill uppnå? Är den här utmaningen på Instagram det som kommer att ta dig dit du vill? Tydliggör VAD du vill uppnå – så blir vägen dit direkt mycket klarare.
 • Accountability partner. Fråga en vän eller kollega, anlita en coach, etc som hjälper dig att hålla rätt kurs mot dina mål. Välj ut någon som du vet kommer att ”kräva redovisning” av dig varje vecka för att säkerställa att du hållit dina löften till dig själv och gjort det som tar dig närmare dina mål.
 

Tips!

”Kvartalspaketet” innehåller 2 workbooks som hjälper dig att utvärdera förra kvartalet och planera för det nya. Paketet är gratis och laddas enkelt hem här.

Vill du hellre ha mitt 1:1 stöd att skapa strategier och struktur – så är mitt 1-månadsprogram Create your businessflow - 4w BOOST perfekt.
Jag hjälper dig via coaching, verktyg och accountability så att du landar i plan, rutiner och klarhet som känns helt rätt – för dig. Du kan uppnå MASSOR (trots nutidens utmaningar) och det är detta vi mejslar fram under vår månad tillsammans. Läs mer om ”4w BOOST” här.
 

Sälj – NU

Föreställ dig att du just nu upplever lågsäsong. Du står alltså mitt uppe i ”vinter” för en trädgårdshandlare.

Exempel:

Väldigt få köper träd på vintern varpå trädgårdshandlaren får skrika sig hes i onödan om han försöker sälja just träd. Detta betyder INTE att träd är ointressant för hans kunder – det betyder bara att de inte är intresserade av att köpa trädet NU.

Trädgårdshandlaren ger därför information och stöd nu till sin kund som bygger relationer och hjälper kunden att lita på honom och hans kompetens (ex: placerings- och planteringsråd, broschyrer som hjälper kunden att välja rätt träd för sin trädgård, härliga inspirationsbilder från jobb han gjort förut, sneak-peaks på nästa säsongs trender i trädgården, etc, etc)

Trädgårdshandlaren tänker också på vad han kan tjäna pengar på nu och möter därför upp kundens behov av att fixa fint i fönstren och ”få in trädgården” inomhus under vintern.
 


Utifrån detta kan du göra så här:
 

 • Vilken information och stöd kan du ge din idealkund NU – som gör att hon litar på dig och kommer att kontakta dig när hon är beredd att köpa (nu eller om månader framåt).
 • Vilken kunskap kan du bjuda på? Vilken inspiration kan du ge? Hur kan du vara synlig och aktiv för henne NU – så att hon förstår att du driver en året runt-business och inte endast i ”högsäsong”?

Och:

 • Vad vill din kund köpa av dig NU? Vad behöver hon hjälp med NU direkt? Hur kan du lösa hennes problem och möta upp de behov hon har NU? Kan du skapa tillfälliga produkter/tjänster som passar perfekt nu – ett sk. ”lågsäsongs”-utbud?


Möt upp din idealkund där hon befinner sig NU, för tro mig, många vill fortfarande köpa och ha lösningar på sina problem. Skillnaden nu är att de behöver känna sig ännu mer trygga för att våga anlita dig, än normalt sätt. Du behöver alltså ännu mer trygga dem i att du kan hjälpa dem och att du är rätt person att anlita. 

Utveckla & Förbättra

En trädgårdshandlare ligger inte på latsidan under lågsäsong vill jag lova! Då passar han på att gå utbildningar, stärka sin kompetens, utveckla de delar av verksamheten som behöver uppgraderas, skicka personalen på kompetensutveckling, implementera rutiner som förenklar och effektiviserar, etc.


Exempel på frågor du kan jobba med under din lågsäsong:
 

 • Vilken kompetens vill du stärka, och vilken kunskap vill du utveckla? 
 • Vilka produkter och tjänster vill du förbättra och/eller skapa?


Tips!
Många coacher och vägledare inför just nu skriftliga metoder som ett sätt att stärka sin konkurrenskraft, lönsamhet och hållbarhet. Jag har alltid en väldigt hög andel klienter (ca 75%) som väljer skrifltig coaching och detta har ökat ännu mer nu under Corona-tiden. Skriftliga metoder ligger helt rätt i tiden och passar både som fristående tjänster och i kombinations-och paketlösningar. Jag hjälper dig gärna med både frågor och implementering. Ett tips är också att du går min gratis mailkurs Tala är silver, skriva är guld om du vill titta närmare på skriftliga metoder och känna in om det passar din verksamhet och klienter. 
 

Fler frågor du kan jobba med under din lågsäsong:
 

 • Vilka system vill du införa som effektiviserar och underlättar? Kan du exempelvis batcha liknande uppgifter och börja göra dessa vid samma tillfälle? Kan du skapa automatiska system och sekvenser som får saker att flyta bättre utan att du behöver lägga din hand på allt?
 • Var läcker du tid och energi? Vilka är tidstjuvarna och energitjuvarna? Synliggör dessa och planera in sätt att täppa till läckorna.
 • Är du vanligtvis nöjd med din arbetstid eller kan du nu forma en veckostruktur som passar dig bättre?
 • Hur mår du egentligen? Finns det förbättringspotentialer i din inre och yttre hälsa? Vad skulle du vinna på att stärka dig själv och komma närmare din fulla potential som företagare?


Tips!
I Mikrokursen BUILD YOUR TRUE POWER får du hjälp att aktivera du din naturliga resiliens, och hitta dina källor för energi, återhämtning och glädje. Via självinsikt, grunderna i självledarskap och ett dynamiskt mindset öppnar du dörren för framtiden, möjligheterna och din sanna power.

Rensa, piffa & städa

När en trädgårdshandlare har lågsäsong så är det mycket fix bakom kulisserna: städa, sortera, strukturera upp, snygga till, etc - och allt med samma syfte: att stå beredd när högsäsongen startar igen.

Om du har fått plötsliga luckor nu pga färre kunder, kan du därför välja att städa upp sådant som du annars inte hinner.


Exempel:
 

 • Sortera och rensa ut. Gå igenom mail, hemsida, sociala profiler, mappar i datorn, appar, etc och rensa bort det du inte använder eller behöver ha kvar.
 • Strukturera och organisera. Det du väljer att ha kvar: ordnar du upp på ett strukturerat sätt. På hemsidan kanske det är läge att skapa nya undermenyer och göra det enklare och tydligare för besökaren att se vad du erbjuder. I datorn kanske du vinner på att skapa nya mapp-system som gör det enkelt att snabbt hitta det du behöver.
 • Städa och ”piffa”. Se denna lågsäsong som ett perfekt tillfälle att städa upp och göra fint på ditt kontor. Kanske kan du också behöva ”piffa” dina sociala profiler med nya foton, mallar, och/eller äntligen hinna skapa det där stilrena utseendet på din hemsida som du länge velat göra. Perfekt under lågsäsong är också att skapa enhetliga mallar för offerter, fakturor, brev och annat, om du inte redan har det.

Reflektera

Att återkommande reflektera via skrift har enorma värden för dig och din verksamhet, oavsett om det råder ”hög- eller lågsäsong”.

Att kontinuerligt ägna dig åt skrifltig reflektion - har bland annat följande värden:

 • Du bearbetar och hanterar stress.
 • Du stärker din självkänsla.
 • Du stärker din solitära kompetens.
 • Du hittar lösningar på hur du kommer vidare.
 • Du får lättare att fokusera och prioritera.
 • Du lär känna dig själv bättre.
 • Du kopplar ihop handling och konsekvens.
 • Du hittar nycklar till vad som fungerar och inte fungerar i ditt liv och företagande

 
Just nu kanske du också känner ett extra starkt behov av att ”skriva av dig” - vilket gör just denna "lågsäsong" extra passande att använda för att implementera en rutin med skrifltiga reflektioner. 


Så här kan du göra:
 

 • Morgonreflektion – du inleder varje arbetsdag med ca 10 min skriftlig reflektion. Skriv på papper eller ett dokument i datorn. Skriv ner det som känns och är just nu.
Du kan om du vill skapa rubriker som du varje dag skriver utifrån.
Exempel:  
     -Jag drömmer om... 
     -Jag behöver och vill just nu... 
     -Detta ska jag fokusera på idag... 
     -För att nå mina mål behöver jag... 
     -Detta är jag glad, tacksam, stolt, nöjd med i mitt liv just nu... 
     -Det här behöver jag lösa... 
     -Det här tynger mig som jag vill släppa taget om...
     -Så här ska jag få den bästa dagen idag...


 

 • Kvällsreflektion – du avslutar varje dag (och/eller arbetsdag) med ca 10 min skrifltig reflektion. Skriv på papper eller ett dokument i datorn. Skriv ner det som känns och är just nu.
Du kan om du vill skapa rubriker som du varje dag skriver utifrån
Exempel:
     -Vad har gått som jag ville eller bättre idag och varför?
     -Vad blev tokigt och inte så bra idag och varför?
     -På vilka sätt har jag tagit mig närmare mina mål idag?
     -På vilka sätt har jag hindrat/försvårat för mig själv idag?
     -Vad har jag lärt mig idag?
     -På vilka sätt har jag bidragit idag, vad har jag gett andra?
     -På vilka sätt har jag månat om mitt välmående och hållbarhet idag?
     -Hur har jag investerat i min livskvalitet idag?
     -Vad ångrar jag från dagen och hur kan jag hantera det bättre nästa gång?
     -Vad är jag tacksam, stolt, nöjd och glad med från dagen som varit?
     -Vad vill jag tänka extra på i morgon?
     -Vad är det första jag ska ta tag i morgon?  

Flowboosten

Flowboosten är ett gratis stöd för dig företagare som vill ha inspiration, pepp och verktyg som hjälper dig FRAMÅT.

-Kanske står du i ett läge där du behöver extra stöd för att hitta motivation, kreativitet och flow i företagandet igen?

-Kanske söker du alltid smarta tips och kreativa lösningar som hjälper dig framåt i ditt företagande?

Prenumerera (gratis) på Flowboosten och få hem tips och verktyg smidigt till din e-post.

3-5 utskick/månad, lätt att avprenumerera och inget spammande!

Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen

 • Marie W • 2 april 2020 14:36:00
  Jag älskar dina inlägg!! Tack för allt du delar <3<3
 • Å vad roligt att höra Marie! Tusen tack för att du läser och kommenterar <3
  /Linda

  5 april 2020 10:25:32

 • Malin • 2 april 2020 08:21:52
  Vilken guldgruva av tips din blogg är! Och jag fick mig verkligen en tankeställare på hur jag utnyttjar min tid nu... Miljoner tack för att du hjälpte mig att hitta massor av smarta saker att fokusera på nu! Du är en fantastisk!! <3
 • Tack så jättemycket Malin! <3 Jag önskar dig stor lycka till!
  /Linda

  5 april 2020 10:24:46

 • Tina A • 1 april 2020 21:23:33
  Det här var precis vad jag behövde! Stort tack! Jag älskar hur du med värme och glimten i ögat ger nya perspektiv och får mig att vilja göra massor NU!
 • Hej Tina, vad roligt att du hade nytta av inlägget! Varmt lycka till med dina planer framåt och tusen tack för dina fina ord <3
  /Linda

  5 april 2020 10:22:56