Varumärke (2) - kopia

5 punkter du INTE vill glömma i din årsutvärdering

Lästid: ca 4 min 

Utvärderingstider är riktiga högtider för mig som älskar att analysera, reflektera och nå insikter för nya innovativa utvecklingsidéer!

Jag är dock kräsen med vilka verktyg jag använder för detta (en stor orsak till att jag skapar egna), för jag behöver mer än siffror, marknadspositioner, och hårda värden för att känna att jag utvärderar mitt företagande.

Och kanske håller du med…?

När man driver sitt företag med hjärtat, säljer med hjärtat och skapar med hjärtat - så kan många av de verktyg man hittar för utvärdering och planering kännas fjärran det företagande man lever och andas.

Därför kommer här 5 punkter, som enligt mig, inte bör missas när man också vill utvärdera med hjärtat:
 

1. Orsaker & Varför

Som helhjärtad företagare som verkligen bryr sig genuint om allt inom sin verksamhet, så behöver man gräva djupare i sin utvärdering än enbart krassa siffror och resultat.
Det räcker inte att konstatera att ett mål har uppnåtts eller inte, eller att det gått ”bra eller dåligt”, eftersom det sällan når in på djupet där det mesta av vår företagspassion finns.

Vi behöver landa i insikter. Vi vill förstå varför det blev som det blev, så att vi sedan kan hitta rätt svar på hur vi kan förbättra verksamheten för oss själva och våra kunder.


För att nå insikter och aha-moments i din utvärdering kan du använda sådana här frågor:
 
  • Varför blev det så här?
  • Vilka orsaker kan hittas?
  • Hur känns det när du ser tillbaka på året? Vilka känslor får du kring de resultat och händelser som året gav dig?
  • Vilka tankar får du kring det som har hänt och varit under året som har gått?

2. Verksamhetens viktigaste resurs

En företagare som driver sin verksamhet med hjärtat, går gärna in i allt med ”hull och hår”. Verksamheten är något vi andas och lever med, dygnet runt.
Vi älskar att hjälpa våra kunder, gör gärna det ”lilla extra”, och den passionen tippar lätt över i att vi sliter ut oss.

Därför behöver du utvärdera också dig själv.

Analysera ditt mående, din hälsa, motivation och hur det har känts och fungerat under året.
Du behöver också se var du eventuellt bromsar dig själv och gör det onödigt svårt för dig,
var du eventuellt tömmer dig själv på kraft och energi.
Och på samma sätt fast omvänt - vinner du på att synliggöra var du stärker dig själv, underlättar din resa framåt och på vilka sätt du bygger upp din styrka, energi och hälsa.


Exempel på frågor du kan använda:
 

  • På vilka sätt har du bromsat dig själv under året?
  • På vilka sätt har du stöttat dig själv framåt, och underlättat för dig att nå dina mål?
  • Hur har ditt mående varit? Har det funnits skiftningar under året, och kan du se kopplingar mellan ditt mående och det du gjort/tänkt under samma period?

Personlig utveckling, self-care och mental träning är och förblir de viktigaste insatserna för oss soloföretagare. Och för att få insikt om vad vi vinner på att förbättra, är utvärdering ett kraftfullt verktyg. 

3. Transparens

Du vill helst fokusera på det positiva, jag förstår det. Det är i din positiva livssyn du får mycket av din kraft och det ska du verkligen värna om!

Att i den inställningen sätta sig ner och utvärdera misstag, felsteg och det som gått rent ”åt skogen” kan kännas som du dränerar dig på energi, men det är nödvändigt.

Du behöver inte visa din utvärdering för någon annan men du behöver vara ärlig mot dig själv. För innerst inne VET du att misstagen har hänt (och att akilleshälarna finns) även om du försöker glömma eller gömma.

I samma stund som du är totalt ärlig mot dig själv så byggs också din tillit till dig själv. Du känner dig trygg i att du tar hänsyn till både upp och ner, och när transparensen också får plats i din planering framåt sedan – så har du ett riktigt vasst verktyg i din hand: självtillit.
För det är bland annat med hjälp av självtillit som du forcerar många hinder och fortsätter kämpa också när det går lite tyngre.


Så våga kliva in i de tyngre känslorna under din utvärdering, och rusta dig med en stor portion självmedkänsla när du skriver. Att vara transparent med misstag och akilleshälar innebär inte att du ska döma eller klanka ner på dig själv – utan för att du ska hjälpa dig själv att hitta en bättre (och starkare!) väg för dig framåt.

4. Själv-boost

Du har en grymt stark motor inom dig - och den vinner du på att ”olja upp” i din utvärdering.

Du gör ett fantastiskt jobb varje år och det är så lätt att glömma allt detta när företagsvardagen rullar på, när du är helt fokuserad på att hjälpa dina kunder, och när du har fullt upp med att hantera det som står på ”att göra”-listan.

När du utvärderar, exempelvis vid årets slut, så är det därför ett ypperligt tillfälle att påminna dig om den stjärna du är.
 

  • Besvara frågor kring vad du har gjort BRA, varit STOLT över, när du känt dig som STARKAST, som BÄST i din yrkesroll, vilka STYRKOR som har blommat ut under året, när dina kunder varit som mest nöjd över dig, när du har fått beröm och uppskattning. 

Och yes du har helt rätt: Jante får INTE plats här! ;)

5. Mentalt bokslut och släppa taget

När du har utvärderat året klart, känner dig "tömd" på det som varit (och noterad de viktigaste lärdomarna för din planering framåt) - är det dags att släppa taget om det gamla och göra plats för det nya.
 

  • Vad behöver/vill du släppa nu från året som har varit - för att gå vidare till nästa med alla dess möjligheter? Vad behöver du lämna här för att kunna börja det nya året med en mentalt lättare ryggsäck?
Linda Lindberg

Jag som har skrivit detta inlägg heter Linda Lindberg. 
Mitt jobb och passion är att hjälpa dig företagare att nå hållbar och välmående framgång.

Varmt tack för att du tog dig tiden att läsa! Lämna gärna en kommentar så att jag får veta att du har varit här :)
//Linda
linda@linnovakarriar.com
@lindalindberg

@emailcoachen